Nostalgitripp när Östra firar 50 år

Kändisar som Jessica Almenäs och Carl-Henrik Svanberg har fostrats där. I kväll firar Östra skolan 50 år och i hemlig present från kommunen får skolan något som saknats i alla dessa år...

FIRAS. I kväll firas Östra skolan som är 50 år.

FIRAS. I kväll firas Östra skolan som är 50 år.

Foto:

JOKKMOKK2014-05-27 13:40

I aulan kommer en film från själva byggnadsarbetet av skolan rulla och det är öppet hus mellan 18-21. Det blir också utställningar och lektioner.

– Tidigare rektor, lärare och elever kommer finnas på plats och berätta om hur det var i skolan på 60-talet. Vi har också några elever som ska uppträda, sjunga och dansa. Sedan blir det mingel och Tanzaniagruppen säljer fika, säger Gunilla Andersson, rektor på skolan.

Varför håller ni lektioner?

– För att visa vad vi gör. Vi har ju bland annat English camp som vi har hållit på med under så många år, och vi har bilder från 1996 som vi visar upp.

Varje år åker sjuorna till Kvikkjokk på English camp och får då endast prata engelska med varandra under helgen.

Nästan helt intakt

Som mest har det gått omkring 300 elever på Östra skolan. I dagsläget går där 155 elever.

Trots att åren gått, så har Östra skolan i princip bestått  – precis som den är.

– Som byggnad är den relativt intakt, utanför har den inte förändrats något. Inomhus är det lite förändrat, några klassrum har ändrat modell, säger Gunilla Andersson.

Blir det mycket nostalgi ikväll?

– Det är vår förhoppning, att gamla elever ska komma hit. Kanske de som inte varit på skolan på länge, kan komma och minnas lite grann. Och om det kommer lärare som jobbade alldeles i början kan jag tänka mig att de har mycket att berätta.

Hur tror du att de närmaste 50 åren blir?

– Det föds väldigt många barn i Jokkmokk 2014, så den toppen kommer ju någon gång. Inom den närmaste tiden känns det som att vi inte riktigt tappar så mycket befolkning längre, vi håller någorlunda konstanta siffror så det känns positivt.

Och så en present

Några av de elever som fostrats på Östra skolan är näringslivsgiganten Carl-Henrik Svanberg, född i Porjus och numera styrelseordförande i Volvo, racingstjärnan Samuel Hübinette, programledaren Jessica Almenäs, musikern Magnus Ekelund och bloggaren och kläddesignern Foki.

Och så kan rektorn avslöja att Jokkmokks kommun kommer överlämna en alldeles speciell present under festligheterna.

Något skolan saknat under alla de 50 åren.

– Vi kommer få skyltar. Det står ju faktiskt inte Östra skolan någonstans på skolan. De har utlovat att vi får dem till hösten någon gång, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om