Nationalparken brinner

Det brinneri Muddus nationalpark. Området har vattenbombats i två dagar men branden är svårsläckt och hotar att förgöra broar och rastplatser. Alla turister har uppmanats lämna det eldhärjade området och förhoppningsvis finns ingen vandrare kvar i nationalparken.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Jokkmokk2006-08-15 00:00
Släckningsarbetet pågick hela måndagen. Området har vattenbombats från luften med helikopter. Räddningstjänsten från Porjus har kämpat mot eld och rök tillsammans med personal från länsstyrelsen. Det är länsstyrelsen som förvaltar marken och den har uppmanat allmänheten att inte besöka nationalparken och inte heller uppehålla sig på parkeringen vid Skaite.

Hela natten

- Branden är inte under kontroll, på sina ställen har den gått upp i träden, men inte överallt. Vi hoppas att vi ska rädda byggnaderna vid vandringsleden. Inför natten är det förberett med pumpar och sprinklers. Sju, åtta personer är i gång och ska jobba hela natten, säger fältchef Karina Lövgren, länsstyrelsen.

Omfattningen av branden är uppskattningsvis 50-100 hektar och det är södra delen av Muddus, i Jokkmokks kommun, som berörs av branden. Från Skaite och 1-2 kilometer österut. Turister och vandrare har erbjudits evakuering med helikopter, men det fåtal vandrare som räddningspersonalen mött har valt att själva vandra ut ur området.

Parken tömd

- Det fanns tre personer i stugan vid Muddusfallet som vi informerade och de beslöt att vandra i väg.Vi har i dag besökt alla stugläger, varit i samtliga stugor och det finns inte folk i de stugorna. Vi har flugit längs hela leden från Skajte, mot Muddusfallet och Moskokurså, säger Lövgren.

Det finns en vandringsled som ännu inte har kontrollerats, men länsstyrelsen tror inte att det finns några turister kvar i nationalparken. Informationsskyltar har satts upp vid alla infarter till Muddus.

Till största delen är det markbränder, men i vissa områden brinner det hårt i träden, riktiga majbrasor. Branden har sannolikt uppstått efter ett blixtnedslag vid ett åskväder i lördags

Gammal urskog

Muddus nationalpark är unik genom sin gamla urskog av jättefuror, mosaikartade myrområden och djupa klippraviner. Bränder är inte alltid av ondo, säger länsstyrelsens avdelningschef, Jan-Olof Westerberg.

- Det är bra att det brinner i nationalparker, bränder är nyttiga för den biologiska mångfalden. Efter några år kommer nya arter och vi inleder ett uppföljningsprogram efter den här branden för att se vad som händer i parken.

- Faran är om det drar in på andra marker och det är inte bra om anläggningar, broar och rastskydd brinner. Vi hoppas på regn men det blir sannolikt inte regn enligt våra flygmeteorologer, säger Jan-Olof Westerberg.

Avgränsningar

I går var rökutvecklingen över parken intensiv och syntes på många mils avstånd. Nationalparken begränsas av naturliga avgränsningar som vattendrag, Muddusälven, myrsystemen norrut, Lule älv söderut och Moskokorsu i östlig riktning.

Förhoppningen är att branden ska begränsas innan den norra delen med riktigt gammal urskog berörs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om