Murjek - en by i kris

Svensk kassaservice lägger ner sin verksamhet i Murjek och det får stora konsekvenser för byn.-Vi är i stor kris. Två anställda är uppsagda och vi måste stänga kiosken och tågstationen, säger vänsterpartisten Monica Sundström.

Fotograf: Ulrika Håård

Fotograf: Ulrika Håård

Foto:

Jokkmokk2005-12-29 00:00
Kiosken i Murjek har ett utökat sortiment. Här finns mejeri-, bas- och frysvaror. Kiosken fungerar som apotek och turistbyrå. Här har man kunnat få postservice, köpa fiskekort, boka tvättstuga, stugor och resanderum. Nu är två anställda uppsagda till första januari och hela verksamheten nedläggningshotad.

Ordförande för Murjeks hembygdsförening är Monica Sundström:

- När posten lägger ner kassaservice från 1 januari förlorar vi intäkter på 120 000 kronor per år. Vi har skrivit till kommunstyrelsen men de har inte behandlat vårt ärende. Vi måste omedelbart få hjälp, annars läggs all verksamhet ner och tågstationen, som vi sköter, blir mörk och tom. Ingen plogar utanför den och resenärerna blir stående ute i kylan i djup snö. Det här är katastrofalt för hela bygden och snart har vi Jokkmokks marknad med tusentals besökare, även i Murjek, säger hon.

Kiosk och station stängs

I Murjek bor 120 personer. Många är pensionärer och de räds nu framtiden Var ska de handla sina basvaror om kiosken stänger?

Byn är en av ingån-garna till världsarvet Laponia och besöks ofta av turister. Muddus nationalpark ligger tolv kilometer i från Murjek.

tågen stannar

-Hit kommer människor från hela världen och vad får de för mottagande om tågstationen är stängd, frågar sig Monica Sundström.

Tågen stannar numera i Murjek, detta tack vare Projekt Murjek och ett avtal med Järnhusen. Hembygdsföreningen ansvarar för tågstationens öppethållande, städning, sophantering och snöröjning.

-Det är dyrt för föreningen, 20 000 kronor i månaden kostar det att hålla den i gång. Vår ekonomi är så dålig att vi inte kan ta ansvar för kommunens järnvägsstation. Nu står vi här med två personer uppsagda och det innebär att verksamheten inte kan fortsätta, men kommmunstyrelsen har inte insett allvaret, säger Monica Sundström.

Kommunalråd Sixten Eriksson säger att kommunen har haft en dialog med Monica Sundström.

-Hon gör ett jättejobb där och vi håller på att göra en handlingsplan om hur vi ska gå vidare. Jag tycker faktiskt inte att det är kommunens uppgift att hålla uppe järnvägsstationen och det är olyckligt att vi har två gamla avtal där ett är att kommunen måste betala för att de ska stanna tågen i Murjek.

?vi ska lösa det här?

-Det är inte heller hembygdsföreningens ansvar utan de borde ligga på dem som äger järnvägen. Vi har totalt fem lönebidragsanställda i Murjek och vi ska lösa det här på något sätt i samråd med Monica, men vi kan inte behålla alla lönebidragsanställda. Någon måste sägas upp på grund av arbetsbrist, säger Sixten Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om