Katrin Wissing gör en liten turné i Norrbotten, Boden, Kalix, Gällivare och Jokkmokk, för att träffa sina partikollegor i Miljöpartiet och känna av vilka frågor som är hetast och vilka frågor som har beröringspunkter med varandra. I Norrbotten och Jokkmokk handlar det främst om näringslivs- och samefrågorna som står högt på agendan. Wissing känner självklart av den medvind Henrik Blind och partiet har haft i Jokkmokkspolitiken med rekordsiffror 2018.
– I Jokkmokk och Gällivare nådde vi stora framgångar i senaste valet vilket betyder att här har man hittat partifrågorna och brutit ner dem från abstrakta till konkreta, vi är ett parti att lita på. Vi ger naturen en röst men vi måste även bredda oss fram till valdagen gällande, bland annat, trygghetsfrågor och välfärd.
Katrin Wissing har sina rötter i Åre där hon också verkat som lokalpolitiker. Hon tillträdde som partisekreterare i juni och hon ser klimathotet som den absolut mest väsentliga att samtala om och, framför allt, göra någonting åt. Hon menar att det inte duger med att vänta, förändringen måste ske nu. Detta när frågan om de rekordhöga priset på bensin och diesel ställs.
– Det är bråttom. Vi måste slå hål på myten att det bara går att köra på bensin och diesel, att det, exempelvis, är för kallt här uppe för att köra med el eller gas. Det är en föreställning som måste brytas ner. Jag åkte kollektivt hit och Henrik hämtade mig med elbil. Har du en elbil behöver du aldrig köra till macken, du tankar på din egen gård.
Katrin Wissing fortsätter med att relatera till sin egen upplevelse av klimatförändringarna.
– Jag bor, som sagt i Åre, och jag minns inte när jag senast upplevde en dag med trettio grader minus. Däremot minns jag mycket väl hur den förra vintern gestaltade sig, med massor av regn. Det skrämmer mig att det går så fort. Vi måste ställa om i hela kedjan och det måste ske omgående.
MP:s starke man i Jokkmokk Henrik Blind ser även med stort allvar på hur klimatet förändrats.
– De senaste 100 åren har temperaturen stigit med två grader, visar en undersökning som SMHI släppte i fjol. Det visar hur fort det går. Nu krävs det politiska beslut för att stoppa utvecklingen, vi kan inte ha en jord med feber. Vi lånar den enbart av våra barn och det vi gör påverkar kommande generationer.