Mörk trend i äldrevården väcker oro: "Helt katastrofalt"

Mer än hälften av alla som jobbar inom äldreomsorgen uppger att de inte vill jobba kvar om tre år. Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård besöker i dagarna Norrbotten för att diskutera problematiken. "Det är ju helt katastrofalt", säger hon.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård är på länsturné i Norrbotten för att få pejl på medlemmarnas arbetsmiljö och problematik.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård är på länsturné i Norrbotten för att få pejl på medlemmarnas arbetsmiljö och problematik.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-07-04 01:01

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård är på en Norrbottensturné och har besökt äldreboendena Björkagården i Vuollerim och Kaitumgården i Jokkmokk. Här är bemanningen en utmaning och enligt personalen tvingas de nuförtiden ha in en eller flera inhyrda konsulter i princip året runt.

– Det är vanligt i norra Sverige att man tvingas ta in hyrpersonal under sommaren, men här är det helt avgörande året om. Det är mycket kostsamt och är inte en fungerande lösning i längden. Det är frustrerande för personalen att hela tiden träna upp någon ny, som dessutom tjänar dubbelt så mycket, säger Malin Ragnegård.

Bemanningssituationen inom äldreomsorgen ser heller inte ut att gå åt rätt håll. Enligt Kommunals undersökning från 2023 uppgav endast 46 procent att de ville vara kvar i yrket om tre år. När samma fråga ställdes 2017 var andelen 60 procent och 2012, 76 procent.

– Det är ju helt katastrofalt. Hade det varit vilken annan bransch som helst, exempelvis industrin, hade det varit kraftfulla åtgärder för att lösa situationen. Men inom äldrevården blir det bara kortsiktiga lösningar med hyrpersonal. Man måste våga göra om organisationen, säger hon.

Malin Ragnegård lyfter fram tre nycklar för att öka dragningskraften till yrket. Förbättra arbetsmiljön genom att öka bemanningen, flexiblare scheman efter personliga önskemål, och högre löner.

– En bra lön är viktig för att locka nya eller unga till yrket, men det är inte lönen som får någon att bli kvar. När man kommer hem från jobbet ska man inte behöva känna sig totalt slut eller att man inte gjort tillräckligt. Under mötena här i Jokkmokk var det flera som jobbade deltid och berättade att de skulle aldrig skulle orka gå upp till heltid, så ska det inte behöva vara, säger hon.

undefined
Personalen på Kaitumgården mötte fackledaren. Från vänster: Marianne Engberg från Kommunal Norrbotten, Maria Silverplats, Elin Berggren, Kidane, Lizette Gran och Malin Ragnegård.

Personalen på Kaitumgården berättar att deras arbetsgivare har förbättringspotential gällande flexibiliteten och delaktigheten i schemaläggningen. När de renodlade nattpassen avskaffades för ungefär två år sedan var det flera kollegor som sade upp sig.

– Vi har bara fått mindre att säga till om gällande schemat. Det är tråkigt att det ska behöva vara så, för jag tycker jättemycket om att jobba här. Man känner sig verkligen uppskattad av de äldre som bor här, man känner att man gör gott, säger skyddsombudet Lizette Gran, och får medhåll av sina kollegor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!