Modevisning med samisk design

JOKKMOKK. En modevisning med samiska förtecken arrangerades i Ájtte på lördag. Tre kvinnliga designers visade upp det senaste inom det samiska modet. Det blev en färgsprakande uppvisning av fantasifulla kreationer i naturmaterial som renskinn, ull och päls.

Manlig modell, design Sara Svonni.  Modevisning samiskt designade kläder. Fotograf: Marie Ridderström

Manlig modell, design Sara Svonni. Modevisning samiskt designade kläder. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2007-02-05 00:00
Intresset för samiskt-inspirerat mode är stort och det var mer än fullsatt när visningen av samiskdesignade kläder arrangerades i Ájtte på lördag. På catwalken kom unga modeller i fräsiga, färgstarka kappor, klänningar och mössor. Ett nyskapande som väckte publikens gillande och framkallade starka applåder.

Tre kvinnliga designers visade upp sina kreationer. Här fanns årets Asa Kitok-stipendiat, Solveig Labba, från Övre Soppero, med sina tilltalande kläder för små och stora flickor. Hennes egna döttrar var modeller. Femåriga Ellen-Katrin Labba promenerade oblygt på catwalken iklädd en vackert blå kappa att växa i, då ärmarna är möjliga att vika ner allt eftersom flickan växer.

Renskinn, ull och päls

Sara Svonni från Tärnaby designar och syr upp moderna samiskt inspirerade kvalitetskläder där materialen är renskinn, ylle och päls. Varje plagg är unikt och sytt efter kundens mått och önskemål. I hennes kollektion finns byxor av renskinn och herrjackor i päls. En ung tjej gjorde bejublad entre i flikig skinnkjol, svarta lackstövlar och röd rosett i håret.

Sara Svonni är uppvuxen i en renskötarfamilj i Gabna sameby i Kiruna. Hon har utbildat sig vid Samernas utbildningscenter i Jokkmokk och hennes inspirationskälla är det samiska ursprunget, renen och naturen. Hon föredrar de klassiska färgerna rött, blått och grönt.

Eleganta skärningar

Laila Wilks kommer från en renskötarfamilj i Norge. Nu bor hon i Mittådalen och arbetar med kläddesign, sameslöjd och konsthantverk. Hon använder naturmaterial som siden, ylle, bomull, skinn och päls i sina kläder.

- Materialet är viktigt, jag vill använda naturmaterial. Mina kläder kan brukas av alla, även icke-samer. Jokkmokks marknad är viktig för mig, här träffar jag olika människor och får respons på vad jag gör, säger hon.

Laila Wilks kläder har eleganta skärningar och vackra färgkombinationer, samtidigt som de verkar funktionella.

Asa-Kitok stipendiet

Efter modevisningen strömmar kunderna till och uttrycker sin uppskattning. Beställningar görs på olika språk. Det sameinspirerade modet hittar här kunder även utanför Sverige.

Solveig Labba, som på torsdagen tog emot det ärofyllda Asa Kitok-stipendiet på 25 000 kronor, var särskilt glad.

- Det känns mycket speciellt att få hennes stipendium. Hennes dotter var min lärare i rotslöjd. Min utbildning fick jag på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Jag har även lärt mig av min mor som alltid sydde våra kläder när jag var liten. Jag garvar själv skinnet, syr skor, mössor och dräkter. Sista året har det varit mycket klädskapande och det är mina barn som inspirerar mig, säger Solveig Labba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om