– Ett väldigt intressant och givande besök, säger hon.
På måndagen besökte Ekström bland annat Sameskolstyrelsen, Sameskolan och den samiska förskolan Giella.
– Väldigt kul att se en sådan fin förskola och hur man genom leken ser till att barnen lär sig om samisk kultur och hur barnen får ännu större kunskap om sitt språk.
På tisdagen besökte hon Bokenskolan och följde undervisning via länk.
– Det pågår en försöksverksamhet i fjärrundervisning där Lapplands gymnasium och en kommun i Stockholm skärgård deltar. Just i arbetet med regler för fjärrundervisning var det intressant och viktigt att se hur det går till i praktiken.
Vad tänker du om fjärrundervisning?– En möjlighet att ge ämnen och kurser en chans som man normalt inte skulle ha annars i kommunen. Man inser hur viktigt det är att lärarna tänker på pedagogiken för att eleverna ska "vara med". Nackdelar kan vara att det är svårare för lite blyga elever att fråga läraren. Fjärrundervisning ska användas av kvalitetsskäl, inte för att spara pengar.
Lärarbristen var ett angeläget ämne båda dagarna.
– Det finns ingen enkel lösning. Men för att yrket ska vara attraktivt måste vi bland annat se till att lärare får ägna sig åt undervisning och inte byråkrati.
En aktuell fråga är införande av obligatoriskt omdöme i uppförande, hur ser du på det?– Det är vi helt emot av skäl som vi just talade om. Merparten av eleverna sköter sig bra. Att då tvinga lärare att lägga tid på omdöme vore helt fel sak, säger Anna Ekström.