Miljökämpen: "Magiskt att få se en älv som beter sig som en älv"

Europas längsta torrfåra i Letsi flödar igen när Vattenfalls magasin är fulla och elen nästan är gratis. För Siri Lundström från Älvräddarna är det av stort intresse. "Känns nästan lite magiskt att få se", säger hon.

Låga elpriser och fulla magasin har gjort att vattnet flödar i Letsi torrfåra igen. Så här ser det ut när 19 kubikmeter per sekund spills.

Låga elpriser och fulla magasin har gjort att vattnet flödar i Letsi torrfåra igen. Så här ser det ut när 19 kubikmeter per sekund spills.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-09-15 00:01

Det har under en längre tid varit höga flöden i Luleälven, så pass att SMHI utfärdat en varning. Magasinen vid Vattenfalls kraftverk är fulla och kraftjätten tvingas därför att spilla stora mängder vatten, något de fått göra under en längre tid.

undefined
"Anledningen till att vatten spills förbi kraftstationerna är en marknadssituation som under augusti och hittills i september lett till mycket låga och ibland även negativa elpriser", säger Per Larsson, chef för produktionsplanering i Norden vid Vattenfall.

Per Larsson, produktionsplaneringschef i Norden, förklarar läget.

– Anledningen till att vatten spills förbi kraftstationerna är en marknadssituation som under augusti och hittills i september lett till mycket låga och ibland även negativa elpriser. De låga elpriserna är en tydlig indikation på att mer kraft inte behöver tillföras kraftsystemet, säger han.

undefined
Elpriserna det senaste året enligt den europeiska elbörsen Nord Pool.

Elpriserna i hela Sverige är just nu väldigt låga. Den 10 september när texten skrivs kostade en kilowattimme under ett öre i hela landet. Och 24-26 augusti var det minuspris och kraftbolagen betalade för att bli av med elen.

undefined
Låga elpriser och fulla magasin har gjort att vattnet flödar i Letsi torrfåra igen. Så här ser det ut när 19 kubikmeter per sekund spills.

Siri Lundström är med i miljöorganisationen Älvräddarna som jobbar för levande och strömmande vattendrag i Sverige. Hon har följt spillet med intresse, i synnerhet vid ett specifikt kraftverk som ligger i Letsi, Jokkmokk. Här finns en 17 kilometer lång älvfåra som torrlagts på grund av vattenkraften.

Bland annat tillsammans med sin pappa Kurt Lundström har hon under många kämpat för att Vattenfall ska tvingas släppa en andel vatten i Letsi så att livet i älven kan återuppstå.

undefined
Siri Lundström vid Letsi vid ett av de tillfällen då vattnet släpptes på. "Det känns nästan lite magiskt att få se en älv som beter sig som en älv. Strömmande vattenmiljöer är våra viktigaste ekosystem och är källan till nästan allt liv, det är som våra korallrev", säger hon.

– Det känns nästan lite magiskt att få se en älv som beter sig som en älv. Strömmande vattenmiljöer är våra viktigaste ekosystem och är källan till nästan allt liv, det är som våra korallrev, säger hon.

Det hör inte till vanligheterna att det spills i Letsi så när det sker tycker hon det är väldigt intressant. Hon följer mängden spill via Vattenfalls hemsida.

– Det är intressant för att veta vilka mängder som kan behövas i Letsi. Jag har tidigare sett 10 kubikmeter/sekund spillas och nu är det 19 kubik, säger hon.

undefined
Boden kraftverk spillde under en period 800 kubikmeter per sekund. Medelvattenföringen vid Luleälvens mynning är i snitt 506 kubikmeter per sekund.

För ett par veckor sedan reagerade hon på att det spilldes otroliga mängder i många kraftverk. I Letsi och Porsi 345 kubikmeter/sekund, i Akkats 510 kubik, och i Boden hela 800 kubik.

– Det är helt otroligt. Det är i princip hela älvens flöde, som om dammarna inte fanns, säger Siri Lundström.

Vattenfalls Per Larsson:

– Vi eftersträvar att inte variera spillet i för hög utsträckning men tillrinningsprognoserna kan ändras snabbt varpå vi måste anpassa den mängd vatten vi producerar eller spiller för att undvika ännu större och kraftigare spill längre fram, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!