Militärövning som stör vinterturism

Årrenjarka fjällby drabbas då militären ska öva i fjällen mitt i turistsäsongen. Skoterleden stängs och gästerna får skottlossning istället för stillhet.

KRITISKA. Lars Lindqvist, Tor-Henrik Buoljo och Magdalena Mannberg i Årrenjarka fjällby har även tidigare varit kritiska mot militära aktiviteter i turistområdet.

KRITISKA. Lars Lindqvist, Tor-Henrik Buoljo och Magdalena Mannberg i Årrenjarka fjällby har även tidigare varit kritiska mot militära aktiviteter i turistområdet.

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2016-01-10 12:44

Lars Lindqvist, ägare, är inte nöjd med beslutet, som innebär att skoterleden till Kablafjället stängs av då militären ska öva i cirka två veckor i slutet av januari.

– Det är välbesökt. Dit går både skoterturer och hundspann, säger Lars Lindqvist.

Övningen sammanfaller med att Årrenjarka tar emot en större konferens med cirka 50 gäster, som vill njuta av fjällmiljön.

– Det känns inte så kul att det ska vara krig då. Det är nog inte det de förväntar sig. Det här är en viktig kund, som vi hoppas ska komma tillbaka, säger Lars Lindqvist.

Han tycker att turistnäringen börjar vara för pressad i Jokkmokk. Både FMV och försvarsmakten använder området till testverksamhet och övningar.

Militärerna ska dels skjuta skarpt, dels lära sig att köra skoter, enligt Lars Lindqvist.

Mikael Köhler arbetar med mark - och övningsplanering på Norrbottens regemente. Han berättar att den aktuella övningen pågår i tre perioder under tre veckor, veckorna tre, fyra och fem och omfattar sammanlagt nio dygn.

Det är Bergsplutonen från Arvidsjaur som ska få tillfälle att öva i alpin miljö.

– Jag tror att det var fem eller sex år senast vi övade i Årrenjarka. Vi försöker alltid så tidigt som möjligt att ta kontakt med markägare, fastighetsägare och med rennäringen. Vi är måna om at göra rätt så att vi får komma tillbaka. Turism mitt i vintern är ju en ganska ny företeelse. Jag ska ta kontakt med Lars Lindqvist till veckan och att vi inte skrämmer bort turisterna. Jag tog den första kontakten med Lars Lindqvist under vecka 49 med samebyn i november.

– Lars Lindqvist var bortrest då men det resulterade i en karta där civil mark är avlyst för skjutning och sprängning.

Vad är det för typ av övningar som Bergsplutonen ska genomföra?

– De ska skjuta med sina vapen, automatkarbiner. Eventuellt ska de också öva i att spränga laviner och sedan ska de köra skoter med avskärmad belysning. Övningsområdena kommer att vara avlysta. Vi vill heller inte ha in renar i målområdet.

Mikael Köhler berättar också att när de egna skjutfälten inte räcker till brukar de öva på mark som tillhör Sveaskog eller SCA. Fast just övningen för Bergsplutonen kräver alltså speciell miljö

– Varför måste de vara just i turistområdet? Och det är konstigt att man inte har något samråd. Vi har inte fått någon fråga från länsstyrelsen, säger Lars Lindqvist.

NSD har sökt ansvariga på länsstyrelsen under helgerna, utan framgång.

torbjorn.ek@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om