Det var i januari som ett postflyg under mystiska omständigheter störtade våldsamt i dalgången Oajevágge väster om Ritsem. De två piloterna var chanslösa och omkom omedelbart i haveriet på kalfjället.
Haverikommissionens första rapport gav inga raka svar på vad som orsakade olyckan. En möjlig förklaring är att planets instrument plötsligt visade fel värden vilket lurade piloterna in i döden. Men utredningen är inte klar – en analysfas pågår och slutrapporten har ännu inte publicerats.
Samtidigt fortsätter det omfattande städarbetet vid haveriplatsen där flygbolagets försäkringsbolag står för kostnaderna. Räddningstjänstpersonal från Skellefteå ingår i arbetsstyrkan som leds av IVL, Svenska miljöinstitutet. Den senaste insatsen gjordes i slutet av september. I måndags stoppades de av dimma när de försökte återvända.
– Men de kom iväg sedan, säger Johan Strandberg, miljöskadeexpert på IVL.
I kraschen spreds tusentals spillror av aluminium, plast och papper över ett kalfjällsområde som ytmässigt uppgår till flera hundra meter.
– Det såg ut som en stadsfestival av det skräpigare slaget. Det var enormt mycket skräp.
Med hjälp av bland annat dammsugare har de hittills plockat bort 14 ton av planets totala 20 ton.
– Varav två ton var bränsle och det kan vi räkna bort direkt. En hel del sitter nu i kratern som är fem meter djup. Sista dagen vi var på plats plockade vi 30 kilo. Nu går det åt rätt mycket tid för att hitta de här tonen. Jag är inte säker på att vi kommer hitta ett ton den här gången.
Manskapet tältar på det kyliga höstfjället. Tidigare har kontaminerad jord fraktats bort från området. Den här gången har städområdet delats in i flera rutor för att säkra att inga synliga bitar blir kvar. De största vrakbitarna har plockats bort och kvar är småbitarna vilket gör arbetet svårare och mer tidskrävande. Millimetersmå vrakdelar kommer alltid gå att hitta i området.
– Det kan vara bitar som har gömts i terrängen och som kommer fram sen. Letar man så hittar man – så är det. Något annat vore bara dumt att säga. Men det är en enorm skillnad nu.
Miljöinspektörer på Jokkmokks kommun sköter tillsynen av saneringen. De besökte området i september.
– Man har kommit långt skulle jag säga. Det var helt otroligt mycket nedskräpning från början så man har gjort ett bra jobb, säger Sabina Sjöström, miljöinspektör i Jokkmokks kommun.
Planets ena vinge tog i en bäck, vilket innebar att vrakdelar och flygbränsle också spreds nedströms.
– Det är ett begränsat område men det läcker ut i vattendrag. Och det luktar flygbränsle just på haveriplatsen, säger Sabina Sjöström.
Provtagningar har visat att det rör sig om låga halter flygbränsle i vattnet. Kommunen ser inga hälsofaror för människor.
– Det är så pass låga halter i provtagningen. Just flygbränsle skulle man känna på smaken innan det blir farligt. Ger det ingen smak så är det inte farligt.
Eftersom halterna är så pass låga föreslog IVL att ingen bränslesanering behövs. Men kommunen vill se fler undersökningar innan ett beslut tas.
– Det är inte givet att man ska ha någon sanering, men det är för lite underlag för att kunna dra den slutsatsen, säger Sabina Sjöström.
Konsulterna är överens med kommunen.
– Det där underlaget tog vi fram väldigt snabbt för vi trodde man ville ha det så. Men nu har vi fått betydligt mer tid och då kan man göra ett annat underlag, säger Johan Strandberg.
Under torsdagskvällen tar insatsen slut för den här gången. Hur mycket arbete som återstår avgör kommunen.
– Vi räknar med att lägga ned den tiden som behövs tills de är nöjda, säger Johan Strandberg.
Otaliga mantimmar har än så länge lagts ned. Försvarsmakten hade personal på plats tidigare under året.
– De ska ha en eloge soldaterna och brandmännen. De har varit otroligt duktiga. Det är inget glamoröst jobb men de har gjort det – och med den äran. All heder till dem, säger Johan Strandberg.