Med juridisk tjuvstart och böter restaurerades älven

Länsstyrelsen tjuvstartade och gick in med grävmaskiner i Pärlälven ett halvår innan de fick tillstånd. Nu har de bötfällts för otillåten miljöverksamhet. "Vi riskerade förseningar i projektet", säger Henrik Löfdahl, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Allt gick inte helt rätt till i restaureringsprojektet EMRA i Pärlälven. Länsstyrelsen fick betala 25 000 kronor i ett strafföreläggande i riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Allt gick inte helt rätt till i restaureringsprojektet EMRA i Pärlälven. Länsstyrelsen fick betala 25 000 kronor i ett strafföreläggande i riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2022-11-22 16:30

Pärlälven i Jokkmokks kommun fick ta emot rejält stryk under timmerflottningens intensiva årtionden. Det sprängdes, byggdes vallar och biflöden täpptes till – allt för att strömmen skulle bli starkare och timret skulle flöda problemfritt.

I det svensk-finska samarbetsprojektet EMRA har länsstyrelsen Norrbotten sedan sommaren 2021 gått med grävmaskin, spett och kratta för att återställa älven till sin forna form så att djur- och växtliv ska frodas. 

Men länsstyrelsen har i arbetet gjort sig skyldig till otillåten miljöverksamhet. Länsstyrelsen ansökte om tillstånd för återställningsarbetet den 15 april 2020 men fick inte det godkänt förrän 15 december året därpå. 

Men vid det laget hade arbetet redan pågått i ett halvår.

– Det är juridiskt jätteinvecklat. Vi hade inte tillstånd till alla åtgärder i början så vi genomförde enbart det vi hade stöd i miljöbalken och vattenlagen, säger Henrik Löfdahl.

Varför kunde ni inte vänta?

– Vi riskerade förseningar i projektet, då det blivit längre väntetid på tillstånden. Uppemot två år är det nu. Men återigen så har vi inte gjort något som vi inte har haft stöd för i lagen, säger han.

Det riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har klankat ner på är det faktum att länsstyrelsen inte presenterat skriftliga rutiner för hur arbetet ska gå till för att säkerställa att man inte gör några övertramp innan tillståndet är på plats. Domstolen skriver att det då inte går att säkerställa att privata eller allmänna intressen har skadats.

Enligt Henrik Löfdahl fanns rutinerna bara muntligt.

– Vi har erkänt att det är fel och har ändrat rutiner för det nu. Vi gick med på ett strafföreläggande på 25 000 kronor, säger han.

Men oavsett den juridiska fadäsen så har arbetet gått bra tycker både Henrik Löfdahl och projektledaren Linda Johansson. Allt de ville hinna färdigt under projektets två år hanns med.

– Det har gått riktigt bra, men sedan finns det ju alltid en önskelista på ännu mer saker. Jag personligen hoppas på en förlängning av projektet så att vi kan följa upp hur Pärlälven gynnats av återställningen. Inspektion av lekbottnar och elfiske är på önskelistan. Men allt det stora arbetet är gjort nu och det krävs inte lika mycket finansiering, säger Linda Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!