Maten ska sätta Jokkmokk på kartan

Nu ska alla få sig smakbit av Jokkmokk. Utmärkelsen Matlandethuvudstad har fått en projektledare och planeringen av årets händelser har dragit igång på allvar.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-03-20 08:00

2014 blir ett ovanligt hektiskt år för matföretagare i Jokkmokk.

–  Alla väntar sig något speciellt, säger Greta Huuva, som driver restaurangen Viddernas hus.

I april invigs Matlandethuvudstadsåret. Det blir en chans att visa vilken matskatt som finns i kommunen.

Bättre öppettider

– Det gäller att visa att vi finns, att visa upp våra produkter och våra råvaror, säger Greta Huuva.

Förbättrade öppettider, så att det alltid finns minst en restaurang som är öppen, och en slags lokal "Matlandet-tallrik" som kan beställas på varje restaurang i Jokkmokk är en del av ambitionen. Projektledare för Matlandetshuvudstadsåret är Victoria Harnesk.

– Vi hoppas att det här ska öka medvetenheten om den egna maten i området, både för konsumenter men också för företagare. Tanken är att under året göra ett gemensamt koncept. Vi ska ha experimentverkstäder där matföretagare får mötas med produkter och idéer och försöka få ihop dem, som stärker samverkan så att man kan produktutveckla tillsammans, säger Victoria Harnesk.

Mat kan skapa ett starkt lokalsamhälle och utmärkelsen blir vad Jokkmokk gör den till, menar Harnesk.

– Det ger karaktär och skapar intresse för en ort. Det ger arbetstillfällen och bygger ett samhälle. Mat är så otroligt positivt, det finns inte särskilt många konflikter kring mat, så länge man har mat. Det är verkligen någonting alla kan enas runt och som människor reser världen runt för att upptäcka, så det är tacksamt att arbeta med, säger hon.

Göra det tillgängligt

Vilka styrkor har Jokkmokk?

– Vi har rena och omanipulerade råvaror. Och enkelheten i ätandet, alla är alltid välkomna till bords. Jokkmokk blev Matlandethuvudstad för det vi redan har, säger hon.

Hur ska man bygga en bro mellan det exklusiva skafferiet som finns i Jokkmokk och allmänheten?

– Det är väl där man måste sätta fingret. Vi måste tillgängliggöra det. Hemmagastronomi i Luleå är ett utmärkt exempel på hur intressant, spännande och karaktärsgivande mat kan vara. Det finns potential att producera mycket mer i Jokkmokk av de råvaror som vi redan har, säger Victoria Harnesk.

Strukturum har sökt drygt två miljoner kronor i sponsorpengar för att driva Matlandethuvudstadsåret.

Fakta/3 saker som händer

¤ Dagsprogram

Jokkmokk får redan förfrågningar från organisationer med flera som vill komma på en "Matlandethuvudstads-visit". Ett färdigt dagsprogram håller på att tas fram så att de besökarna får ut så mycket upplevelse som möjligt.

¤ Matkonferens i juni

Flera hundra nyckelpersoner i matbranschen möts i jättekåtor vid sjön Talvatis. Seminarier. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson deltar. Temat blir förmodligen hållbarhet, hälsa och skolmat.

¤ Webbsida

Snart offentliggörs hemsidan där man kan läsa allt som har Matlandethuvudstadsåret att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om