Märak: "Låtsasvärld i fyra dagar"

Några av Jokkmokks yngsta politiker, Kajsa Boman och Jessica Eriksson, tar stormen kring vintermarknaden med ro.
– Jag upplever att många ser gruvfrågan och marknaden som olika saker. Nog tror jag marknaden blir bra, den är så pass viktig för folk, säger Kajsa Boman, 24, Framtid i Jokkmokk, ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Jessica Eriksson och Kajsa Boman, Framtid i Jokkmokk, tror det blir en bra marknad -fastän det är många inslag som är utöver det vanliga.

Jessica Eriksson och Kajsa Boman, Framtid i Jokkmokk, tror det blir en bra marknad -fastän det är många inslag som är utöver det vanliga.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-02-02 05:14

De kan förstå bojkotten, demonstrationerna och kritiken mot att årets tema är renen, men säger samtidigt att man inte ska blanda ihop allt.

– Det är jättetråkigt att de väljer att bojkotta, men man behöver inte dra in sådant i en tillställning som är till för alla. Gruvmotståndare kan istället välja att dyka upp och ta diskussionen om renen istället, det kommer också vara föreläsningar om den. Det är många företag som är inblandade i marknaden, så det är inte bara kommunen det handlar om, säger Jessica Eriksson, 20, som bland annat är ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Hur reagerar ni på att Sverigedemokraterna kommer?

– Marknaden är öppen för alla oavsett vilka politiska åsikter man har, jag känner inget speciellt kring det, säger Jessica Eriksson.

– Vi har gått ihop alla partier och ska stå tillsammans. När det kommer till främlingsfientlighet är vi ganska eniga, säger Kajsa Boman.

Roland Boman, också Framtid i Jokkmokk, tycker att alla måste få säga vad de tycker men undrar om marknaden är rätt ställe.

– Det kopplas till negativa stämningar. Drar man igång något som skapar en konflikt så måste man också ha en fundering på hur man löser det framöver. Eller är den enda lösningen att det inte blir någon gruva i Jokkmokks kommun? Man använder marknaden som slagträ i konflikten och jag är inte riktigt så imponerad över det, säger han.

Artisten Maxida Märak är bosatt i Jokkmokk. Förra året drog hennes spelningar med bandet Downhill bluegrass band fulla hus. Men i år väljer hon att avstå framträdanden med både bandet och musikerna i Bröd, kärlek och choklad.

Är det rätt att blanda ihop marknaden och gruvan?

– Marknaden är årets största marknadsföring för kommunen, den vinner på att alla de samiska näringarna är där. Slöjden, konsten, renen. Om en gruva skulle byggas, hur attraktivt är det att komma hit då? Om det skulle börja se ut som i Kiruna? Vill vi ha kvar marknaden, då måste vi bevara de marker vi har. Det är bara logiskt tänkande för mig. Man kan inte leva i en låtsasvärld i fyra dagar, som om ingenting har hänt.

Hur tänker du kring att varumärket för vintermarknaden kan skadas framöver?

– Det är klart. Men hur kan folk bli så upprörda över att marknaden tar skada? Vi pratar om att hela Jokkmokks samhälle kan bli något annat, ett gruvsamhälle där rennäringen stöts bort. Vill vi ha kvar marknaden, som vi är stolta över, då måste vi stötta rennäringen och inte låta utländska bolag skyffla bort människor och djur, säger Maxida Märak.

Jessica Rosengren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om