Många vill veta mer

Hur påverkas ett samhälle av en gruvetablering?Det var rubriken på ett välbesökt seminarium som hölls i Jokkmokk i torsdags.

Åsa Persson, bergmästare, föreläste, Annika Almqvist, vd Strukturum, var  arrangör av seminariet, Ulf Wiberg, professor vid Umeå universitet, föreläste och Annie Arnqvist, stadsarkitekt, var moderator.FOTO: Agneta Nyberg

Åsa Persson, bergmästare, föreläste, Annika Almqvist, vd Strukturum, var arrangör av seminariet, Ulf Wiberg, professor vid Umeå universitet, föreläste och Annie Arnqvist, stadsarkitekt, var moderator.FOTO: Agneta Nyberg

Foto: Agneta Nyberg

JOKKMOKK2012-08-26 17:23

- Det var lyckat och uppskattat, och jag hoppas att det blir fler seminarier i framtiden för det behövs, säger Annika Almqvist, vd för det kommunala näringslivsutvecklingsbolaget Strukturum, som arrangerade seminariet.

Föreläsare i den fullsatta möteslokalen vid Ajtte var Åsa Larsson, bergmästare, Ulf Wiberg, professor vid Umeå universitet och David Berggård, länsstyrelsen.

- Det är många i Jokkmokk som vill veta mer om det här och de jag pratade med efteråt var jättenöjda. De hade fått en vidare bild av alla processer innan det kan bli en gruva, vikten av att man är ute i god tid med samhällsplaneringen och vilka faktorer som krävs för att man ska kunna få en inflyttning till orten, exempelvis.

Hoppas på fortsättning
Någon diskussion mellan besökarna och publiken blev det inte.

- Det var inte tänkt så heller den här gången men jag hoppas det här är början på en serie seminarier i Jokkmokk. Jag tror det är viktigt att alla som har intressen får möjlighet att komma till tals på ett bra sätt. Ju mer kunskap vi får om detta, desto mer nyanserad blir debatten, säger Annika Almqvist.

Det är vid en fyndighet i Kallak, väster om Jokkmokk, som bolaget Jokkmokk iron mines AB, ett dotterbolag till Beowulf mining, smider planer på en gruva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om