- När man väl tar ett inriktningsbeslut om centralisering så är jag rädd för att de som arbetar med faktureringen kan förlora sina jobb. Det är nästa steg och då rör det sig om betydligt fler tjänster, 30-40 jobb i Porjus och Vuollerim.
?Omvänd regionalpolitik?
Kommunalrådet är mäkta förgrymmad över det som han kallar en ?omvänd regionalpolitik?.- Jag är rädd att det här är inledningen och att dessa centraliseringsplaner kommer att slå hårt mot inlandet. Samtidigt är det inte bara Vattenfall som gör fel. Här har regering och riksdag ett ansvar. De har tagit en proposition om att arbeten ska utlokaliseras i landet. Det har visat sig att 85 procent av tjänsterna i statliga verk hamnar i Stockholm. Det är dags att ta bort klyschan ?hela Sverige ska leva?, eller så får man gå från ord till handling och stoppa dessa planer. Vi tar gärna emot fler tjänster i vår kommun, säger han.
Sixten Eriksson har diskuterat frågan med landshövdingen och ämnar ta kontakt med departementen.
- Det måste ju finnas någon form av ägarstyrning också.
Genom att centralisera den ekonomiska redovisning till en ort räknar Vattenfall med att minska personalstyrkan från 150 till cirka 100 tjänster. I dag sker Vattenfalls ekonomiska redovisning på 25 olika orter och tre av dem finns i Norrbotten. I Jokkmokk är man kritisk till centraliseringstanken och anser att den moderna it-kommunikationen innebär att det är fullt möjligt att ha dessa tjäns-ter i inlandet.