Mammorna i fokus

Och den första dagskassan gick till krigets offer "Rädda mammorna".

När Röda korsets butik i Jokkmokk återinvigdes gick dagskassan oavkortat till "Rädda mammorna". FOTO: Tomas Härenstam / TT/ SCANPIX

När Röda korsets butik i Jokkmokk återinvigdes gick dagskassan oavkortat till "Rädda mammorna". FOTO: Tomas Härenstam / TT/ SCANPIX

Foto: Tomas Härenstam

JOKKMOKK2010-05-10 06:00
Nu är Röda korsets second-hand-butik Kupan återinvigd i Jokkmokk. I samma lokal, men dubbelt så stort.
Efter att ha varit stängt under en dryg vecka återinvigdes Kupans nygamla lokaler i Jokkmokk i lördags. Samma lokaliteter, men med dubbelt så stora ytor som tidigare.
- Vi tvingades hålla stängt den här dryga veckan på grund av vissa ombyggnationer och målningar, säger Brita Hövenmark, Röda korsets ordförande i Jokkmokk.
Röda korset var också i ett skriande behov av att utvidga sin lokal Kupan, som de mer eller mindre hade växt ur under senare år.
Rädda mammorna
- Utan att ta till överord går det väldigt bra för oss här i Jokkmokk, säger Birgitta Edeborg, ansvarig för Kupanverksamheten. Vi har ett överskott varje månad som skänks till behövande hjälpverksamhet.
Återinvigningslördagens kassa till exempel, skulle oavkortat skänkas till något som kallas "Rädda mammorna", kvinnor som blir lämnade ensamma och utan försörjning när ett krig bryter ut i ett land.
I Jokkmokk har Kupan öppet tre dagar i veckan inklusive lördag. Och den här dagen var det lite speciellt, eftersom det handlade om återinvigning.
Nya och gamla
Både nya och gamla kunder hade sökt sig dit, framför allt kvinnor men också en och annan man skymtade i trängseln.
En av de gamla kunderna var Tina Harnesk, som med famnen full av kläder shoppade bland hyllor och klädställningar.
- Jag besöker Kupan då och då med jämna mellanrum när jag tycker jag är i behov av något speciellt, säger hon.
Men Kupan fungerar inte bara som butik i Jokkmokk. Den har också kommit att bli något av en mötesplats för många som bara slinker in på en kopp kaffe.
En i varje kommun
Dagen till ära var kaffet med hembakat bröd gratis under invigningsdagen, det bjöd Röda korset på.
I dag finns det tio Kupan butiker runt om i länet. Det betyder nästan en butik i varje kommun, Jokkmokk har till exempel haft sin sedan 2003. Även om lokalavdelningen av Röda korset bildades här redan någon gång under 1930-talet.
- Kupan är absolut något alldeles speciellt, säger Karin Vannar, (Sv) och vice kommunalråd, som invigningstalade inför återöppnandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om