Pipelines kan lösa logistiken för Jokkmokk Iron

Transportband, pipelines eller självkörande elfordon. Det är framtida, tänkbara lösningar för Jokkmokks Iron och annan gruvverksamhet. "Vi tittar på alla innovativa möjligheter just nu", säger vd Ulla Sandborgh.

Jokkmokk Iron Mines vd Ulla Sandborgh tror på nya innovativa transport och logistiklösningar för fossilfri gruvnäring, Gállok inräknat.

Jokkmokk Iron Mines vd Ulla Sandborgh tror på nya innovativa transport och logistiklösningar för fossilfri gruvnäring, Gállok inräknat.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2023-06-19 11:00

Jokkmokk Iron Mines fortsätter att arbeta för en framtida gruva i Gállok (Kallak). En stor fråga att komma runt för bolaget för en eventuell brytning är att lösa logistiken för att transportera malmen. Diskussioner förs med Inlandsbanan AB och här har de i samförstånd gått vidare med ett projekt gällande en upprustning av sträckan Arvidsjaur-Gällivare till en standard som ska klara de efterfrågade transporterna.

Men fortfarande återstår att lösa flera delar i det logistiska pusslet. Inte minst hur det ska se ut med eventuella transporter från Gállok till väg E45 och/eller till Jokkmokk. Bolaget bjöd för en vecka sedan in forskare, myndigheter och näringsliv till en workshop i Luleå för att diskutera framtida logistiklösningar för gruvverksamhet.

– Vill man på allvar vara en del av den gröna omställningen är det av yttersta vikt att hitta en transportkedja som är fossilfri och därför kikar vi på alla de nya och innovativa möjligheter som utvecklas i snabb takt just nu. Det här var det första mötet i en serie möten med målsättningen att identifiera möjliga logistiklösningar för att transportera malmen från Kallak till Inlandsbanan, vidare till Stam- eller Malmbanan för att nå hamnarna i såväl Östersjön som vid Atlanten, säger Ulla Sandborgh.

På workshopen deltog ett 15-tal sakkunniga, experter och forskare inom transport och logistik från Luleå tekniska universitet, berörda myndigheter samt Sweco, BDX, Rexon och Nordkonsult. Uppdraget var att tillsammans hitta lösningar för transport av 7 500 ton malm per dag från Gállok till Jokkmokk. Analyser gjordes efter kriterierna miljöpåverkan, kostnad, tid och teknik. Fyra alternativ står nu kvar för fortsatt analys och utvärdering.

• Industriväg med eldrivna, självkörande fordon.
• Transportband med sträckning ovan jord.
• Pipeline med sträckning ovan och under jord.
• Industrispår för tåg.

– Det känns extra spännande med pipeline och transportband. Det senare finns, bland annat, i Kanada där klimatet liknar vårt. Sträckningen är 170 kilometer. Vi försöker titta så brett det bara är möjligt, inte minst, när det gäller miljöaspekterna som är mycket, mycket viktiga för hela vårt projekt, konstaterar Ulla Sandborgh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!