Gruvplaner i Norrbotten väcker förhoppningar om fler jobb, men också kraftiga protester som i Jokkmokk. FN kommer bli en viktig aktör i striderna om markerna och deras uttlåtande om hur Sverige respekterar samernas rättigheter vad gäller mark och vatten kommer bli principiellt mycket viktigt för gruvutvecklingen i Norrbotten och Sverige. Det var i höstas som FN:s rasdiskrimineringskommitté kom med kritik mot Sverige för att samernas rättigheter när det gäller mark- och vatten inte respekteras. Industriprojekt är till exempel tillåtet där samebyar har sitt renbete och samebyn har inte rätt att säga nej i processen. Utrikesdepartementet ska svara skriftligt på kritiken till FN under januari, men det är ett hemligstämplat dokument som alltså allmänheten inte kan ta del av. Processen lyder under sekretess och ärendet kan pågå i några år. Domen från FN kommer dock vara offentlig och viktig för Sveriges fortsatta gruvpolitik.
- Sverige sätter stor avseende vid beslut FN:s övervakningskommittéer och det gäller även den här kommittén, säger Karin Nylund från utrikesdepartementets pressavdelning.
"Staten vägrar uttala sig"
Jurist Mattias Åhren från Samerådets människorättsavdelning företräder samebyn Vapsten i Tärnaby som protesterat mot planerade nickelgruvor i Rönnbäcken till FN-nivån.
Han konstaterar att Sverige fått kritik från FN vid flertal tillfällen vad gäller frågor om urfolksrättigheter och anser att urfolkets rättigheter bryts gång på gång.
- Staten vägrar uttala sig offentligt och det är förbluffande, men regeringen vägar ta i frågan. Man lägger locket på, men det är regeringen som är ansvarig för minerallagen och ansvarig för att saker och ting ska fungera i ett land. Man kan inte frånsäga sig ansvaret att Sverige bryter mot mänskliga rättigheter, säger Mattias Åhren.
Gruvintressen först
Tidigare i år tog den svenska regeringen ett beslut om att gruvintressena ska gå före rennäringens intressen i Rönnbäcken, men FN:s rasdiskrimineringsorgan uppmanar den svenska regeringen att stoppa all verksamhet i väntan på att FN-organet dom.
Mattias Åhren säger att domen från FN kommer att bli vägledande.
- Ja, alldeles oavsett vad man kommer fram till kommer det att bli det. Sverige är ett land som alltid gör en poäng av vikten av mänskliga rättigheter och man straffar ut sig själv och blir otrovärdig om man inte efterlever beslutet som kommer.
Vid en dom som kritiserar Sveriges urfolkspolitik kommer det bli en rejäl kursändring siar Mattias Åhren om och flera rättsprocesser kommer förmodligen att inledas där planerade gruvplaner kolliderar med rennäringens intressen.
- Fäller man Sverige så måste nya gruvetableringar i samiskt område ske med seriös dialog.
Svenska samernas riksförbund har krävt att minerallagen ska ändras.
- För att minerallagen ska uppfylla FN:s konventioner måste minerallagen ändras omgående och samebyar ges rätt att själva avgöra om en gruvetablering är möjlig eller inte på samebyns traditionella områden, säger dess förbundsjurist Jenny Wiik.
Samexistera
Per Ahl är VD för gruvornas branschorganisationen SveMin. Han följer fallet Rönnbäcken med intresse.
- Det här är ett helt nytt förfarande, det är en politisk fråga och inget vi som organisation kan påverka. Vi är naturligtvis intresserade av om kommitténs utlåtande kommer påverka Sveriges regelverk.
Per Ahl anser att nuvarande lagstiftning och system fungerar.
- Det har blivit en polarisering i frågan som inte är bra. Vår övertygelse är att gruvnäring och rennäring båda kan existera i ett samhälle och jag påstår också att det är en förutsättning att ett samhälle har olika näringar.