Direkt efter höstens val så gjorde majoriteten klart att det skulle bli aktuellt för Roland Boman (FIJK) och Henrik Blind (MP) i någon form skulle dela på kommunalrådssysslorna. Detta har sedan förts upp på den politiska agendan där Henrik Blind även utses till vice ordförande i kommunstyrelsen.
Så långt var det lugnt i båten. Nu stormar det desto mer.
Det hela började med att oppositionen drev igenom en minoritetsåterremiss när ärendet om förslag till förändringar av arvodesreglemente till kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande kom upp.
– Vi ville ha en tydligare beskrivning av hur mycket och med vilka uppgifter de båda skulle arbeta med. På kommunstyrelsen var det specificerat att vice ordförande, tillika kommunalrådet, Henrik Blind ska ägna minst 40 procent av sin tid till kommunala uppdrag. Roland Boman 100 procent. Så den punkten är besvarad. Men vi saknar fortfarande vilka specifika delar de ska arbeta med. Vi köper inte att delegationsordningen ska styra, säger Birgit Meyer Thunborg som via en reservation nu fått ärendet att gå vidare till fullmäktige.
– Vi lämnade ett nytt förslag där vi tydligaregjorde vilka ansvarsområden vi ska ha. Att delegationsordningen reglerar ansvaret och att vi sinsemellan fördelar kommunstyrelsens verksamheter gällande utbildning, mark- och bostadspolitik, kultur, fritid och kollektivtrafik. Att exakt redovisa ansvar betyder att varje gång en förändring ska ske så måste delegationsordningen förändras. Jag anser att vi har viktigare frågor att arbeta med. Tidigare majoritet har dessutom haft självklart egenbestämmande i detta, säger Henrik Blind.
– De får visst göra så. Men vem ska göra vad? Nu är det uppenbart att Henrik ska jobba med kultur och fritid, den nämnd han själv sitter i, plus kollektivtrafik. Ska vi ha ett kommunalråd enbart för kollektivtrafiken? Jag tycker inte att Jokkmokk ska följa trenden där allt fler väljer att ha flera kommunalråd. Jag är principiellt emot. Arbetsbördan har inte direkt blivit större, konstaterar Birgit Meyer Thunborg.
Före valet hade Jokkmokkspolitiken en valteknisk samverkan mellan Framtid i Jokkmokk, Miljöpartiet, Moderaterna, Samernas väl och SD. M valde dock att lämna efter valet och efter spruckna förhandlingar. Med stöd av V nåddes dock en majoritet utan Moderaternas tre mandat.