Arbetet med miljöplanen skulle pågå under två decennier med början i februari 2023. Stoppet är ett beslut som upprör lokalpolitiker på många håll där vattenkraftverk finns. Inte minst i Jokkmokks kommun med sina 11 i Luleälven.
– Jag har i många, många år hävdat att den storskaliga vattenkraften dikterar villkoren för den nationella miljöplanen och de styr, som jag ser det, fortfarande. Ingen har brytt sig om våra synpunkter, kommunens små miljökrav, inte heller från politiskt håll har någon lyssnat. säger, Roland Boman sedan lång tid aktiv i kampen för omfattande miljöåtgärder i Luleälven. Inte minst gällande torrfåran nedströms Letsi kraftstation.
Boman har inte mycket till övers för hur regeringsmakten hanterar frågorna kring miljö kopplat till vattenkraftsexploateringar.
– Det spelar ingen roll vem som styr. Kunskapen om hur elmarknaden fungerar är uppenbart begränsad. Att det här stoppet nu kommer tyder på detta. Det visar att de lyssnar på de råd som de statliga jättarna, som Vattenfall, ger.
Prövningen av miljövillkoren skulle leda till nytta för vattenmiljön och samtidigt ge en effektiv tillgång på vattenkraftsel. Ett nationellt riktvärde på 1,5 TWh sätts för att förhindra att förnybar elproduktion faller bort under tiden.
Men regeringen stänger dammluckorna. Näringsminister Ebba Busch säger så här till TV4:
"Det finns i dag ingen riktig konsekvensanalys vad det innebär. Tills man har koll på läget så tar vi ansvar jämfört med den förra regeringen och pausar det här. Sedan får vi återkomma i frågan när vi har koll. Det viktigaste nu är att vi värnar den elproduktion vi har och på att få fram mer".
– Vi har ett överskott på elmarknaden. Det viktigaste för regeringen borde vara att utveckla billig, svensk el åt alla. Det är magstarkt att de har så dålig koll på hur det hänger ihop. Exempelvis är Uniper stora ägare i svensk elkraft. Om svenska staten skulle följa Tysklands exempel och köpa upp deras andelar skulle Sveriges framtida ellvereranser säkras upp.
Hur kommer ni att agera från kommunalt håll?
– EU sköter Vattendirektivet som Sverige nu bryter mot. Om Jokkmokks kommun och hela älvdalen ska bli en del av framtidens miljöpolitik är EU räddningen. Vi kommer att bjuda in dem för dialoger, konstaterar Roland Boman.