Tredje säsongen av succéserien Högspänning drog i gång häromveckan. Precis som tidigare så följer programmen olika delar av landet under olika uppdrag. Vissa på hög höjd, andra under jord och vissa i kraftstationer, ställverk eller driftcentraler. I den tredje säsongen kommer tittarna att få möta flera nya ansikten och följa med till nya arbetsplatser som, exempelvis, kärnkraftverket Ringhals i Varberg och kraftvärmeverket Hedensbyn i Skellefteå.
Linus Bergqvist från Jokkmokk har dock varit med tidigare. Han tog plats i tv-rutan redan under den första säsongen av tv-serien som blivit ett populärt inslag i tablån på Tv 3 och Viaplay. Nu är han tillbaka. Han beskriver det som lika kul men inte lika nervöst.
– Första inspelningarna var det lite svårt att koppla bort kamerorna, att inte titta dit och så. Nu under andra inspelningen var det lite lättare att vara mer avslappnad. Det är en jättekul grej att få vara med om. Och extra kul att jag fick möjligheten en gång till, konstaterar Linus som alltid kollar programmen och samtidigt ser till att resten av familjen också kan se.
– Jag delar till de andra.
Linus Bergqvist har gjort sin arbetsplatspraktik vid landets äldsta kraftverksbygge i Porjus 2016. Som produktionsstekniker är hans arbetsmiljöer varierande, det finns ett otal uppgifter att ta hand om och lösa. Jokkmokks kommun härbärgerar dessutom 11 kraftverk efter älvarna. I årets tredje avsnitt gällde det för honom och kollegan Micke att få igång en av turbinerna i Porjus efter driftstopp för underhåll. Det blev ett visst stresspåslag på sluttampen men jobbet blev klart med fyra minuters marginal.
– Det gick bra alltihop, även om det blev lite stressigt. Så kan de vara ibland.
Tidigare deltagare i programmet har nått en viss kultstatus. Men Linus ser sig inte direkt som någon filmstjärna utan tar hela tv-äventyret med ro. Som ett kul inslag i vardagen, ungefär.
– Klart det är en rolig erfarenhet och upplevelse och något jag självklart kommer att minnas, konstaterar han.
Fotnot: Enligt Energiföretagen kommer cirka 1700 tekniker och ingenjörer i energiföretagen att gå i pension de närmaste tre åren. De flesta behöver ersättas men behovet är större än så. Energibranschen kommer att behöva rekrytera närmare 8000 nya tekniker och ingenjörer de närmaste två åren.