Legend hyllad i Jokkmokk

Bortgångne Torsten Gustafsson, uppmärksammas som Jokkmokks störste idrottsman i en utställning i Sparbankens lokaler i Jokkmokk.Det är vännen Per-Eric Hedlund som i samråd med Gustafssons familj ställer ut idrottsmannens gedigna prissamling till allmän beskådan.

Fotograf: Maria Ödalen

Fotograf: Maria Ödalen

Foto:

Jokkmokk2006-03-15 00:00
Torsten Gustafsson har rönt framgångar inom många idrotter. Inte minst på skidor men även i ishockey, fotboll, cykling och spjutkastning. När det gäller fotbollen var han med och startade Jokkmokks första fotbollslag 1929, i vilket han även såg till att göra det första målet. Detta i en match mot Murjek.

- Det fanns nog ingen idrott som han inte utövade, säger Per-Eric Hedlund, som känt Torsten Gustafsson sedan barnsben.

första skidtävlingen

Den första skidtävlingen Torsten Gustafsson deltog i gick av stapeln på torget i Jokkmokk. Därefter blev det många mil
i skidspår runtom i länet, Sverige och Europa.

Vid SM i Falun 1935 blev han uttagen till att representera svenska skidlandslaget i Holmenkollen, vilket resulterade
i en fjärde plats. Gustafsson var även reserv i landslaget i tävlingarna i Garmisch Partenkirschen påföljande år.

Torsten Gustafsson satte sin prägel på Jokkmokk även inom andra områden än idrotten.

Han tjänstgjorde inom Jokkmokkspolisen under åren 1934-1976, där en av de stora insatserna var gripandet av fjälldesperadon i Jokkmokksfjällen 1950.

Han satt också i Sparbankens styrelse i många år, 1955- 1978, vilket är en anledning till att hans priser ställs ut just
i bankens lokaler.

- Det är så roligt att vi får ha utställningen här och roligt att han får synas, eftersom alla
i Jokkmokk vet vem Torsten Gustafsson var. Då han var bankens ordförande en tid och länge med i styrelsen har vi haft mycket med varandra att göra. Det är också roligt att Torsten själv hann hit och se utställningen innan han gick bort. Här får utställningen stå så länge hans familj och anhöriga tillåter, säger bankens Anna-Lisa Nyberg.

Utställningen kom till på vännen Per-Eric Hedlunds initiativ.

- Jag putsade upp föremålen och tog med mig dem när jag besökte Torsten på ålderdomshemmet. Han tyckte själv att utställningen var en bra idé och berättade historer och händelser kring de olika priserna. Det tog väl ungefär sex månader att intervjua honom och sätta ihop utställningen. Ibland när jag kom till Torsten var han ju trött och då fick jag vända om och komma tillbaka en annan gång, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om