"Lätt för socialdemokraterna att lägga förslag"

Efter fyra timmars debatt tog kommunfullmäktige i Jokkmokk beslut om minskade budgetramar.

Anna Hövenmark (V), Jokkmokks kommunalråd.  Foto: Kurt Engström

Anna Hövenmark (V), Jokkmokks kommunalråd. Foto: Kurt Engström

Foto: KURT ENGSTRÖM

JOKKMOKK2009-04-22 06:00
Det blir neddragningar i innevarande budget för samtliga nämnder och styrelser i Jokkmokks kommun.
Medan alliansen ville ha de största neddragningarna på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, ville socialdemokraterna dra ned mer på kommunstyrelsen, samhällsbyggarnämnden och kultur- och fritidsnämnden. Efter votering blev det alliansens förslag som gick till seger, vilket innebär en budget på 89 700 000 kronor till barn- och utbildning, samt en på 89 000 000 kronor till socialnämnden.
Socialdemokraterna hade yrkat på 1,3 miljoner kronor mer till barn- och utbildning, samt 2,4 miljoner kronor mer till socialnämnden.
Socialdemokraterna ser en storbesparing i att återkalla hemförlovad personal, bland annat förre kommunchefen Claes Markusson, vilket NSD tidigare berättat. Kommunalrådet Anna Hövenmark (V) sa då:
-Vi skulle bryta mot ett ingått avtal om vi tar tillbaka honom och det gör man inte så lätt. Då skulle dessutom nuvarande kommunchefen gå tillbaka till sin tidigare tjänst som ekonomichef, så det skulle inte bli någon besparing.
Populism?
Socialdemokraterna har även på pränt i sitt budgetförslag - Vuollerim skola kvar. Här framhåller kommunalrådet att en nedläggning av nämnd skola inte finns med i alliansens budgetförslag.
- Problemet är att vi har minskade intäkter. Sen kan man tjafsa om hur pengarna ska fördelas och användas. Det är lätt för socialdemokraterna att i opposition lägga vilka populistiska förslag som helst, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om