För fyra år sedan slog polisen i Jokkmokk larm till socialnämnden om en kraftig ökning av narkotika. Beslutet blev att anställa en fältassistent och inleda ett samarbete med polisen. Tjänsten fältassistent finns kvar, men just nu pågår rekryteringen av den fjärde personen i ordningen.
– Den tjänsten har varit haltande. Vi har stora rekryteringssvårigheter inom socialtjänsten, det handlar om att ha rätt personer på rätt plats. Vi hoppas att kunna ha någon på plats till hösten , säger Maria Larsson, verksamhetschef på biståndsenheten på Jokkmokks kommun.
Missbruk långt ner i åldrarna och tunga droger – det var polisens bild av situationen 2012. Både socialtjänsten och polisen säger att läget inte blivit mycket bättre sedan dess, snarare tvärtom.
– Egentligen är läget oförändrat nu jämfört med då. I år har vi gjort beslag av hasch, amfetamin, LSD och ecstasy i kommunen. Företrädesvis är det bland unga vuxna, i 20-35 års ålder, men det finns även i andra åldrar, säger Magdalena Rim.
Om man tittar på statistiken när det gäller antalet anmälda narkotikabrott i Jokkmokk har det varit en nedgång under 2014 och 2015 men en ökning under 2016, enligt Rim. En förklaring till det kan vara polisbemanningen.
– Vi har inte arbetat riktat mot narkotika i Jokkmokk de senaste åren på grund av att vi inte haft personal i yttre tjänst, säger hon.
Många gånger uppdagas narkotikabrott av att polis konfronterar en person som uppträder påverkat.
– Har vi inte några polisen på plats blir det inga urinprov tagna.
Gällivare och Jokkmokks kommuner räknas som en enhet och täcker upp för varandra. Minimibemanningen är två bilar i yttre tjänst i ett område från Harads upp till Riksgränsen.
– Vår förhoppning är att vi skulle kunna få möjlighet att jobba inriktat och störande mot dem som brukar narkotika i vår kommun, säger Magdalena Rim.
I budgeten för socialtjänsten överskreds posten ”institutionskostnader” 2015, där bland annat missbruksvård, skyddat boende och utredningshem för vuxna ingår.
– Vi har inte hållit budgeten på placeringskostnaderna. Men det är en svår post att budgetera för, vi vet inte vilka ärenden vi får in, säger Maria Larsson.
Det var 800 000 kronor budgeterat, slutsumman landade på 3,9 miljoner kronor. Maria Larsson tror att den senare summan är mer verklighetsbaserad.
– Det speglar verkligheten tycker jag. Men just placeringskostnaderna har toppar och dalar och det kan vara så att 2015 var ett absolut toppår, där vi fått in många nya ärenden. Men det är svårt att säga. Jag tror vi kommer att ligga på en högre nivå än vi gjort tidigare, säger hon.
Antalet anmälningar om missbruk och ansökningar om behandling av missbruk ökar. Båda de delarna ligger under samma post och 2013 var det åtta stycken totalt, 2014 var det 12 och 2015 var det 29.
Har droganvändningen ökat i Jokkmokk?
– Visst har den ökat. Det ser man på ärendemängden på vuxensidan framförallt. Vi får inte allt till oss heller men jag upplever att det är tyngre droger i omlopp än det har varit tidigare. Och ett mer omfattande missbruk, säger Maria Larsson.
– Det har skett en stadig ökning under ett antal år, och någonstans ser vi konsekvenserna av det nu. Det är min bild, säger hon.