Läkaren: "En helt onödig nedskärning för oss"

Region Norrbottens statistik hittar ingen försämring med den slopade läkarjouren i Jokkmokk, men läkaren Markus Beland ser en annan verklighet på hälsocentralen.

Markus Beland har jobbat som läkare i Jokkmokk i över 20 år. Han tycker att den senaste utvecklingen runt hälsocentralterna är en ren nedmontering av välfärden i glesbygden.

Markus Beland har jobbat som läkare i Jokkmokk i över 20 år. Han tycker att den senaste utvecklingen runt hälsocentralterna är en ren nedmontering av välfärden i glesbygden.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2021-07-22 19:51

I två steg har läkarnas jourpass plockats bort från hälsocentralen i Jokkmokk för att Region Norrbotten ska spara pengar. Först försvann vardagskvällarna och till sist blev även helgerna. 

Den nya verkligheten innebär att det endast är sjuksköterskor i tjänst dessa tider, och krävs det hjälp av en läkare sker detta via telefon eller videolänk till Gällivare sjukhus.

Markus Beland är en av fem läkare som jobbar i Jokkmokk och han har alltid varit kritisk till förändringen.

– Visst fungerar det, ingen har dött och alla har fått sin vård. Men är det värt besparingen, och blir det ens någon? Vår hälsocentral sparar nog pengar, men inte regionen som helhet. Det är iallafall ingen tvekan om att det blir bättre vård när man träffas öga mot öga, säger han.

Beland är tveksam till att det blir någon större besparing för Region Norrbotten eftersom det finns en risk att fler patienter skickas till Gällivare i onödan. 

– De akuta fallen har alltid skickats till andra sjukhus, men det är de "halvakuta" fallen som kan vara lite svårlästa som blir problemet. Ett barn med feber eller öronvärk, bör de verkligen skickas till Gällivare för närmare observation? Det är inte alltid helt enkelt, säger Markus Beland.

– En annan faktor är det kan bli fler inläggningar på avdelning i Gällivare vid tveksamma fall istället för att patienten sover hemma i Jokkmokk och kommer in dagen därpå igen.

Något annat som inte går att mäta men som han inte tycker bör underskattas är de lokala läkarnas kännedom om sina patienter och kontinuiteten. Markus Beland kunde många patienters historik utan och innan, och hade bra koll på vad sina läkarkollegor gjort. Men nu har de inte en susning om vad som sker utom kontorstider.

När jourverksamheten började avvecklas sade tre sjuksköterskor upp sig i Jokkmokk eftersom de, enligt Markus Beland, tyckte att det kändes obehagligt att få samma uppbackning av en läkare under jourtimmarna. 

– De tyckte det blev en psykologisk jobbigt att veta att de inte hade oss i ryggen på samma sätt längre. Det kändes utlämnande och de ville inte ha det här ansvaret på sina axlar. Men nya rekryteringar sker hela tiden och det finns andra som är villiga att jobba så, säger han.

Själva förändringen kom till eftersom andra hälsocentraler i länet, framförallt Pajala, hade svårt att lösa bemanningen med jourpassen. Jokkmokk drogs med i detta trots att de alltid haft god tillgång på läkare.

– Det här är nog tyvärr det nya normala och jag tror inte regionen kommer backa på det här oavsett vad vi säger eftersom problemen vi påtalar inte syns i deras mätningar och utvärderingar. Beslutet är taget och det är för jobbigt att ändra, säger Markus Beland.

Regionpolitikern Linda Frohm (M) sade i en tidigare intervju att hon inte ser någon anledning att återinföra jourverksamheten i Jokkmokk, och står fast vid det trots läkarens kritik.

– Vi anser att läkarna gör större nytta dagtid än andra tider, det är väldigt få som söker vård under jourtiderna. Vår störst oro var att det skulle bli fler transporter till Gällivare men så ser det inte ut i våra siffror, säger hon.

Ser ni inget problem i att sjuksköterskor lämnas i sticket?

– Nej, de har alltid läkare i Gällivare att tillgå om de skulle behöva rådgivning. Jag förstår att man vill ha kvar jouren men vi har en annan verklighet där vi kan jobba med digitala lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!