Läkare: Vården i Jokkmokk håller på att monteras ned

OBS-avdelningen på hälsocentralen är stängd på grund av personalbrist. "Början på slutet", säger läkaren Markus Beland.

Markus Beland har jobbat som läkare i Jokkmokk i 23 år.  Han är rädd att neddragningarna inom jourverksamheten och stängningen av OBS-avdelningen  är "början på slutet".

Markus Beland har jobbat som läkare i Jokkmokk i 23 år. Han är rädd att neddragningarna inom jourverksamheten och stängningen av OBS-avdelningen är "början på slutet".

Foto: Karin Beland Lindahl

Jokkmokk2020-07-06 19:30

– Man förstår inte vad man har här. Den enda riktigt väl fungerande vårdcentralen i glesbygd i länet. Det säger läkaren Markus Beland om Jokkmokks hälsocentral. Men nu är den hotad menar han och beskriver en kedja av händelser som lett fram till att OBS-avdelningen nu hålls stängd tills vidare. 

I våras lades den läkarbemannade jouren under vardagar ned och till hösten kommer jouren under helgerna dras in. Det har medfört att tre sköterskor på OBS-avdelningen sagt upp sig.

– Det handlar om vetskapen om att det inte längre finns någon läkare bakom dem om de behöver stöd i olika beslut. En otrygghet helt enkelt. 

Markus Beland har jobbat i Jokkmokk sedan 1997. Han beskriver en utveckling mot en ökad digital vård – som han förstår behovet av där det inte finns alternativ – men han framhåller samtidigt värdet av kontinuitet. En faktor som även regionen har med som ett mått på kvaliteten i vården.

– Vi som är fasta läkare känner bygden, geografin och människorna. När någon ringer kan jag ofta handlägga utan att de behöver komma in. Det innebär helt enkelt en stor förlust av vårdkvalitet om kontinuiteten bryts. Men, statistiskt sett ser det förstås inte bra ut med lite vårdbesök. 

Markus Beland har en förståelse för att det kostar att ha en beredskap. Samtidigt ifrågasätter han lönsamheten på längre sikt. 

– Nu sker istället vården via videosamtal med unga oerfarna st-läkare. Jag tror att det kostar mer än det smakar på sikt.

Han jämför nu situationen i Jokkmokk med Arvidsjaur, som han menar var en ledstjärna för vårdcentralerna i Norrbotten, men som senare fick stora problem. Han befarar samma utveckling i Jokkmokk. 

Sjuksköterskan Jenny Holmgren är anställd åt Jokkmokks kommun. Hon har också upplevt en oro för vad som håller på att hända. 

– Man sparar in mycket – både resurser och onödigt lidande – när patienten ligger inne på OBS-avdelning och kan träffa läkaren där. Risken är annars att man skickar många gamla till Gällivare i onödan.

Jokkmokk ingår i Gällivare närsjukvårdsområde där Gitt Ström är chef. Hon bekräftar att Gällivare sjukhus ska ta över läkaransvaret även under helger från och med i höst och att OBS-avdelningen är stängd i sommar på grund av bemanningsbrist. 

"Vi arbetar både kort- och långsiktigt med att rekrytera sjuksköterskor. När vi har en stabil bemanning är målet att öppna platserna igen", skriver hon i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!