Nivåerna i svenska vattenmagasin är låga, visar statiskt från Energiföretagen. Fyllnadsgraden låg på 53,7 procent vecka 24, medelvärdet för magasinsfyllnaden under perioden 1960 till 2022 är 56,4 procent. För elområde 1, som Norrbotten tillhör, var fyllnadsgraden samma vecka 38,9 procent.
Vid kraftverket i Seitevare, som ligger i Lilla Luleälv, cirka 80 kilometer från Jokkmokk, är det i dagsläget väldigt låga nivåer. Även i Seitevares magasin, Tjaktajaure, är vattennivån låg.
Den tidigare journalisten Stig Nordlund var nyligen i området och reagerade på den låga vattennivån kring dammen.
– Jag tyckte det var osedvanligt lågt vatten kring Seitevaredammen. Jag följer energisystemet varje vecka av egenintresse. Jag jobbade tidigare på Norrbottens-Kuriren och höll på med sådant här. Funderingen är att det vill till att kärnkraftens alla reaktorer fungerar kommande vinter – det kan inte vara som senast. Blir det en lika het sommar som 2018 då kan det bli bekymmer. Om vi i början av november står med väldigt lite vatten i magasinen – får vi nog räkna med en tung vinter till, säger Stig Nordlund.
I ett skriftligt svar från Vattenfalls pressekreterare Magnus Kryssare uppger bolaget att de låga vattennivåerna inte ska ha någon påverkan på elproduktionen.
– Seitevare är tillgänglig för produktion, det vill säga vattenmängden är fullt tillräcklig för att inte påverka elproduktionen den närmaste tiden. När det gäller nivån i Tjaktjajaure (Seitevare magasinet), är den mycket riktigt låg men tillrinningen på grund av snösmältning har ökat senaste tiden då det blivit väsentligt varmare i fjällen.
– Låga magasinsnivåer efter vårfloden påverkar priserna både nu och senare under året, men påverkas av olika faktorer som till exempel elanvändningens utveckling och utfallet av höstfloden, uppger Magnus Thorstensson på Energiföretagen.
Om det fortsätter vara torrt eller om det kommer mer nederbörd under sommaren återstår att se. Under mitten av oktober brukar det komma en höstflod och det blir då möjligt att fylla på magasinen inför vinter då efterfrågan ökar.
– När det gäller kommande nederbörd vet vi såklart inget om när den kommer och vi ska inte heller spekulera med prognoser till marknaden utöver reglerad marknadskommunikation, skriver Vattenfall.