Kylig julstämning i Jokkmokk

Med sparktävling, luciatåg och rimstuga har Jokkmokks julmarknad växt sig större än tidigare. "Orden marknad och Jokkmokk hör ju ihop", säger konferenciern Anna Kuhmunen.

Foto: Emma Eriksson

Jokkmokk2016-12-11 20:41

För drygt tio år sedan startade kulturföreningen Gamla Apoteket i Jokkmokk en ny marknadshelg där ortsborna får en samlad möjlighet till julhandel. I år växte arrangemanget ytterligare, och handlarna Lotta Stoor och Per Niila Stålka som äger butiken Stoorstålka ser stora utvecklingsmöjligheter. Under lördagen var resultatet av satsningen tydligt, och många var i rörelse för att komma i julstämning. Under söndagen minskade däremot antalet besökare. Trots det var de nöjd med uppslutningen.

– Vi är väldigt nöjda. Det här är en marknadshelg som är genuin. Inga rulltrappor och ingen stress, säger Per Niila Stålka.

Marknadens konferencier Anna Kuhmunen höll trots tre olika språk reda på marknadsprogrammet under de två dagarna.

– Det har hänt så mycket den här helgen. Man har kunnat klappa djuren i Skabram, lyssna på föreläsning om Nordenskiöldsloppet eller delta i sparktävling. Det ska man få vetskap om oavsett vilket språk man talar, säger hon.

Även hon tror att julmarknaden har ännu mer potential och kan växa till nästa år.

– Orden marknad och Jokkmokk hör ihop. Vi sitter inte sysslolösa när det är minus 25, i Jokkmokk går man på marknad ändå, säger Anna Kuhmunen och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om