Kritiken mot miljöarbetet: "Har mycket att göra"

Jokkmokk backar i Aktuell hållbarhets miljöranking. Samtidigt finns inga skrivningar om hållbarhet i kommunens visionsdokument.

"Miljöarbete kräver kontinuitet och ledarskap" säger Henrik Blind (MP) med anledning av kommunens låga ranking som miljökommun.

"Miljöarbete kräver kontinuitet och ledarskap" säger Henrik Blind (MP) med anledning av kommunens låga ranking som miljökommun.

Foto: Mariann Mannberg/Henrik Blind/Montage

Jokkmokk2020-05-22 14:00

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar för tolfte gången i ordningen svenska kommunernas miljöarbete. För Jokkmokk är det dystra siffror. Man backar från plats 199 till 234 av Sveriges 290 kommuner och de deltagande 251 kommunerna.

För ett par år sedan antog kommunen Vision Jokkmokk 2030 som ska vara "ett verktyg vid prioriteringar och (...) en möjlighet att kunna utvärdera utvecklingen i kommunen i stort". Som grundläggande värderingar i visionen anges mångfald, jämlikhet och jämställdhet. Vid en sökning i dokumentet får man en träff på ordet "klimat", en träff på "miljö", som dock rör boendemiljö och ingen träff alls på "hållbarhet" eller "hållbar utveckling". 

– Det säger en hel del om att Jokkmokk har mycket att göra, säger Henrik Blind, Miljöpartiets gruppledare i Jokkmokk.

Som en kommentar till visionsdokumentet skriver kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) i ett mejl,

"Visionsdokumentet Jokkmokk 2030 är framtaget tillsammans med bland andra Henrik Blind och fastställt av kommunfullmäktige."

Robert Bernhardsson skriver vidare att man ständigt förbättrar "arbetet för ett minskat klimatavtryck i enlighet med Agenda 2030". 

Bernhardsson framhåller att Jokkmokk har lokala och regionala leverantörer av till exempel mat. Henrik Blind understryker också förmånerna med lokalt producerad mat. 

– Jokkmokk har såna förutsättningar med våra naturresurser som går att använda och på så sätt minska transportkostnader. Det är häftigt att bo i en kommun där man vet namnet på renen köttet kommer ifrån. Det är det mest exklusiva man kan hitta. 

Landets kommuner är motorerna i Sveriges klimat- och miljöarbete menar Mikael Salo på Aktuell hållbarhet. "Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås"

Enligt Jokkmokks kommunalråd är kommunen är "med stor sannolikhet Sveriges renaste kommun samtidigt som vi har kraftigt ökade kostnader för avfallshantering, återvinning och VA. Allt för en minskad framtida miljöpåverkan". 

I rankingen av "Sveriges miljöbästa kommun" kom Helsingborg  i topp med 40,80 poäng av sammanlagt 52 möjliga. Tvåan, Lund, fick 38,63 poäng. På tredje plats kom Gävle, som fick 37,59 poäng. Jokkmokk fick totalt 14,41 poäng.

"Att städer premieras i denna typ av undersökning är tydligt" menar Robert Bernhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!