Vi har tidigare belyst tandläkarbristen i Norrbotten. I Jokkmokk har kommunen haft en bra situation med två fasta tandläkare under lång tid. Men som vi också berättat om tidigare har läget nu försämrats. I måndags gick en av dem, Bengt Bergqvist, i pension och den kvarvarande tandläkaren jobbar bara halvtid just nu.
– En tandläkare på halvtid – det räcker inte långt på nästan 5000 invånare, säger Bengt Bergqvist.
Han är mycket kritisk till hur man från regionens sida skött rekryteringen.
– Vi tycker att de är för långsamma.
Bengt Bergqvist har förståelse för att många av de nya tandläkare som examineras från Tandläkarhögskolan vill till de större städerna. Det finns visserligen ett så kallat ortstillägg som innebär att en tandläkare får lite extra i plånboken om man tar anställning på landsorten.
– Det handlar om några tusen före skatt. Sen kan man även få tillägget i orter som exempelvis Norrtälje som ligger en timme utanför Stockholm city. Man måste också kunna locka med något annat här uppe.
Regionens tillförordnade divisionschef Jonas Thörnqvist vill inte svara på våra frågor i telefon men svarar i ett mejl. "Jokkmokk kommer inte stå utan tandvård. Kvar finns en erfaren tandläkare som jobbar deltid. I samma team finns också två mycket kompetenta tandsköterskor", skriver han.
– Det stämmer att vi sedan länge har delegerat vissa arbetsuppgifter till sköterskor. Tandläkaren borrar upp tanden som ska lagas. Sen har vi lärt upp två sköterskor som är jätteduktiga och som sedan fyller tanden, säger Bengt Bergqvist.
Jonas Thörnqvist skriver vidare att tandläkare från Kirunas verksamhetsområde kommer att arbeta i Jokkmokk under hösten och att tandhygienister kommer att resa till Jokkmokk för att säkra tandvård för prioriterade patienter.
Men Bengt Bergqvist ser inte den lösningen som tillräcklig.
– De tror att lösningen för de mindre kommunerna är stafett-tjänstgöring. Men det är bara fyra veckor under hela hösten som är inbokat. Det är ju ingenting.
Hur gör man då om det kommer in ett barn som slagit ut en tand?
– Man får prioritera hårt. Barn är prio ett. Men har man trots allt inte möjlighet får man hänvisa till annan klinik. Men vår erfarenhet är att de inte heller har tid. Det är kört. Man måste få hit folk helt enkelt, säger Bergqvist.