Kritik mot Jimab på andra medborgardialogen

Det hettade till under den andra medborgardialogen kring den tänkta gruvan i Kallak. Fred Boman, Jokkmokk ironmines, fick ta emot en del kritik från publiken.

Jokkmokkarna Malin och Patrik Sundberg, var nöjda med den andra medborgardialogen.

Jokkmokkarna Malin och Patrik Sundberg, var nöjda med den andra medborgardialogen.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2013-11-25 21:49

Kritiken kom från lokala företagare, och även Sirges sameby, stämde in i den. Den handlade i stora drag om uttalanden som Fred Boman gjort i tidigare debatter och radioinslag. Moderatorn och processledaren Agneta Settervall släppte fram kritiken, något som Fred Boman inte tyckte om.

"Inte något styrelserum"

Han liknade det vid pajkastning.

– Kritiken var inte vederhäftig. Syftet med de här mötena var att de skulle vara sakliga och baserade på fakta, säger han efter mötet.

Agneta Settervall menar i sin tur att hon inte hade kunnat hindra det från att komma.

– Det här är inte något styrelserum, utan här hanteras komplexa frågor, säger hon.

– Det här kommer vara en bångstyrig process, med en bångstyrig församling. Nu har vi öppnat dörren till konflikterna och misstroendet. Det är inte farligt. Det är ännu farligare om man inte vågar prata om det, säger Agneta Settervall.

Många frågor

Med på mötet var representanter från länsstyrelsen i Norrbotten, Jokkmokks kommun, Sirges sameby och Bergsstaten. De höll korta presentationer och sedan släppte moderatorn fram frågor från publiken. Vissa frågor blev besvarade, till exempel den om hur många arbetstillfällen Jimab räknar med att gruvan ska ge, medan andra mer komplexa frågor såsom hur det är tänkt att alla intressen ska kunna samsas och hur Jokkmokk ska överleva i framtiden fortfarande stod obesvarade.

Miljöpartisten Mats Dahlberg kände en frustration efter mötet.

– Vi sitter här och bråkar om småsmulor som vi inte kan påverka. Vi är osams helt i onödan, vi kan inte påverka vår egen situation för det är ett nationellt problem med urbanisering. Det är minerallagen som det är fel på, så egentligen borde det finnas representanter här från varje riksdagsparti, säger han.

Malin Sundberg, Jokkmokksbo, tycker det är bra med medborgardialoger.

– Det är sakligt och faktabaserat. Det är intressant, säger hon.

Fotnot: NSD rapporterade direkt från mötet. Här kan du läsa vad som skrevs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om