Musikern Mirja Palo är en av deltagarna i utställningen ”Mitt i bland – Ung kultur utmanar den urbana normen” som kommer till Jokkmokk i veckan. Den 12-13 juli visas den på Östra hörnet. Föreningen ”Unga på Landsbygden” ligger bakom projektet där sju verk visas i en utställning som turnerar runt hela landet.
– När jag läste om syftet med utställningen, att väcka tankar och samtal kring den urbana normen, så kändes det väldigt passande för det jag håller på med. Jag hade en idé som jag skrev ner och skickade in, och så fick jag veta att jag kommit med. Det känns jätteroligt, det är många som har sökt.
Hennes bidrag är ett bild- och ljudverk som består av bilder, intervjuer och musik som speglar vad som hände i Oajevágge i januari 2016, när ett postflyg störtade mitt i väglöst land.
– Jag var med i saneringsarbetet, och det var något som berörde mig väldigt mycket. Jag kände att jag ville berätta om det, för det är svårt för människor som inte varit där att förstå hur omfattande en sådan olycka kan vara, och vilka konsekvenser det får för miljön och för landskapet.
Hon använde foto och rörlig bild, och intervjuade nyckelpersoner i räddningsinsatsen, saneringen och provtagningsarbetet för att få en bild av vad som hade skett.
Mirja Palo är mest känd som folkmusiker, och att använda bild i en utställning var nytt för henne.
– Däremot har det funnits med i min konst. När jag skapar musik skapar jag också ett slags bild, en ljudbild. Och jag hämtar mycket inspiration i mitt övriga skapande just från bilder, så det kändes ändå naturligt. Bilden var också ett sätt att hantera vad som skedde, att dokumentera och avbilda för att göra det begripligt för mig att hantera.
Konstnärerna i utställningen kommer från olika håll i landet, men träffades under två dagar i mars för att berätta om sina verk, och för att diskutera den urbana normen och vilka uttryck den tar.
– Det kändes väldigt stärkande för mig, för ibland kan man känna sig ensam om att vilja kämpa för att överleva på en mindre ort. Då kändes det skönt att det fanns andra som kände likadant, och också var verksamma inom konst och kultur.
Att få presentera utställningen på hemmaplan ser hon fram emot:
– Jag hoppas att så många jokkmokkare som möjligt ska gå och se den, för jag vet ju att många har hört talas om flygkraschen. Många här tillbringar mycket tid i fjällen, på sin fritid och alla årstider. Det skulle vara fint om de också fick se vad som faktiskt hände. Därför känns det extra viktigt att den visas här i Jokkmokk.
– Jag tror att det blir givande, framför allt för ungdomar som bor här, att de ska känna att Jokkmokk är bra och betyder något, och att vi har förutsättningar för att leva och bo här. Jag hoppas att utställningen ska vara stärkande och inspirerande för dem.
Den 12–13 juli mellan klockan 12 och 21 är utställningen öppen i Östra Hörnet i Jokkmokk. Vernissage med Mirja Palo och utställningsworkshop hålls torsdag 13 juli klockan 18.