Göran Sjöberg kom till Jokkmokk och Ájtte 1988. Det var tjänsten som konservator och intresset för djur och natur som fick honom att lämna Täfteå utanför Umeå bakom sig.
intresset vaknade tidigt
Yrkesmässigt hade han då hållit på i två år med egen konservatorfirma men intresset för ämnet väcktes till liv långt innan dess.- Jag började redan som liten pojk av helt eget intresse. Jag samlade fjädrar och kikade på fåglar. Så hittade man väl nån död fågel nångång som man ville ha kvar och det var så det började. Jag letade i böcker på biblioteket för att se hur man gjorde en konservering och i åttonde klass hade jag sen turen att få göra praktik hos en erkänd och duktig konservator, Rune Johansson i Umeå. Han visade mig hur det egentligen går till. Jag lärde känna honom och kunde hälsa på och få hjälp av honom även efter praktiken.
treårig utbildning
1990 tog Göran Sjöberg tjänstledigt från Ájtte för att inhämta en fil kand-examen i ämnet vid Uppsala universitet.- Det är en treårig utbildning som består i mycket teori och framför allt kemi för att man ska förstå hur man bevarar. Om ett verk går sönder ska man kunna gå in i materialet och se varför det bryts ned och stoppa processen.
Damm är den största fienden till konserverade alster, enligt Göran Sjöberg.
- Som allt annat man har stående hemma kan de bli dammiga. Det bästa är att förvara dem bakom glas i ett vitrinskåp. Skyddar man dem bara från damm kan de hålla i flera 100 år. Som skydd mot ohyra sätts ett särskilt medel på insidan av pälsen. Förr använde man arsenik men det har bytts ut, eftersom det är så giftigt.
1990 var även året då Göran Sjöberg började tävla och han började med att sopa mattan med motståndarna i konservator-SM. Sedan dess har han prisats flerfaldigt för sina alster - världen över.
ripor gav vm-brons
Så sent som våren 2005 tog han brons i svåraste klassen i konservator-VM i USA med sitt fjällripearrangemang i vitt och tenn, och i april i år är det dags igen. Sjöberg har ambitionen att delta även om han inte har något färdigt tävlingsalster ännu.- Jag tänker och planerar för fullt. Jag har påbörjat en grej som jag tänker fortsätta med och skulle nog vilja ha med mig en eller två grejer till. Tanken är att fortsätta på iden med tenn men göra det på ett helt annat sätt den här gången.
tenn och vitt
Sjöberg framhåller att det bland det tusental som tävlar om att bli bäst i världen gäller att presentera något som sticker ut.- Man måste hela tiden försöka hitta nya ideer och jag hittar inspiration i att jobba mycket med färger. Just nu tycker jag att det är lite häftigt att kombinera det silvriga som tennet har med vitt.
Efter mer än 20 verksamma år i konservatoryrket stormtrivs Göran Sjöberg fortfarande.
- Det är skapandet och det kreativa som håller igång en. Det är spännande eftersom det hela tiden finns mer att lära och nya utmaningar att ta sig an. Man blir aldrig färdig. Ju mer man lär sig desto svårare blir det. Det finns ett sådant djup i det här och det inser man först när man kan mycket.
naturmänniska
Ájttes konservator ägnar även den största delen av sin fria tid åt djur och natur.- Närheten till naturen är viktig för mig. Under vårarna blir det mycket fågelskådning och till hösten byter jag ut kikaren mot geväret och ger mig ut på jakt. I mitt yrke måste man hela tiden samla på sig fina grejer med tanke på snön som täcker marken under stor del av året. Så fort jakten inte går börjar jag titta i backen och allt material använder jag i mina montage på ett eller annat sätt.
Under årets vintermarknad ställer Göran Sjöberg ut sina tävlingsmontage i Ájtte. Där håller han också öppen atelje, där han visar hur konservering går till i praktiken.