Kommunalt intrång i Högträsk

JOKKMOKK. Kommunen släckte inte bara lyset i Högträsk, den gjorde intrång på privata marker och tog med sig byaföreningens belysningsmaterial.

Jokkmokk2008-07-31 06:00
Efter ett tjänstemannabeslut 2007 släckte gatuförvaltningen i Jokkmokks kommun vägbelysningen i Högträsk, så när som på tre gatlyktor.
- De tre familjer som är fast boende i byn fick varsin stolpe men vi som är deltidsboende i byn får ha det kolsvart utanför huset i höst- och vintermörkret. Även mellan varandra får vi färdas i mörker, säger Henry Jakobsson.
Vill se beslutet
Byns skifteslag har upprepade gånger kontaktat kommunen i frågan och vill se ett kommunstyrelsebeslut på nedsläckningen i Högträsk.
- Kommunen har inte fattat något beslut i ärendet, utan hänvisar till ett tjänstemannayttrande i frågan. Med det fråntar kommunstyrelsen skifteslagets kommunmedlemmar att få ärendet laglighetsprövat. Det finns ju inget beslut att överklaga, säger Henry Jakobsson.
Kommunalrådet Anna Hövenmark (v), som tidigare hänvisat skifteslagets frågor till ansvariga tjänstemän, säger nu så här till NSD:
- Jag är inte säker på att det är ett politiskt beslut att ta, men vi ska ta upp och resonera om det vid kommunstyrelsens nästa arbetsutskott den 25 augusti.
Beslagtog material
Att kommunen släckte lyset är en sak anser Henry Jakobsson men byns skifteslag hävdar även att kommunen tog med sig det belysningsmaterial som rättmätigt ägs av byaföreningen - utan att ta kontakt med markägarna eller skifteslaget.
- Ursprungligen köptes belysningsmaterialet in av bönderna i byn och Lottakåren. Senare ersattes det av annat material i ett bytesavtal med Vattenfall. Kommunen har heller inget servitut för att gräva på privata tomter och den har lämnat stora gropar och hål i marken efter sig, utan att återställa det, säger han.
Den tidigare gatuchefen Alf Waara, som ansvarade för nedsläckningen och nedmonteringen av vägbelysningen, hävdar i sin tur att Vattenfall var ägare till materialet tills kommunen tog över det 2002.
Överväger polisanmälan
Skifteslaget har vänt sig till länsstyrelsen och har även övervägt att göra en polisanmälan.
- Vi tycker ju man ska kunna komma överens markägare och kommunen emellan. Men vad som blir nästa steg från vår sida vet jag inte. Vi har i alla fall inte tänkt lägga oss, säger Henry Jakobsson.
Det var i syfte att minska drift- och underhållskostnader som gatuförvaltningen tog bort vägbelysning som endast betjänar fritidsboende och öde gårdar i byar i Jokkmokks kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om