Kommunalrådet: "Det pågår en smygprivatisering"

Jokkmokks sista kvarvarande tandläkare går snart i pension. Då kan befolkningen tvingas åka många mil för att laga en tand. "Så ska det inte vara i ett välfärdssamhälle", säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), är oroad över läget inom Folktandvården.

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), är oroad över läget inom Folktandvården.

Foto: Jonny Vikström

Jokkmokk2020-10-22 11:30

Den norrbottniska glesbygden får allt glesare med tandläkare. Överkalix och Övertorneå har inga anställda tandläkare alls vid Folktandvården. 

Jokkmokk riskerar snart att gå samma väg. Robert Bernhardsson är bekymrad. 

– Jag har varit i kontakt med Folktandvården i Jokkmokk i flera omgångar, jag har varit där på verksamhetsbesök och träffat personal. Där finns och har funnits under lång tid en oro över att ny personal inte anställs vid generationsväxlingen och att det därmed sker en successiv avveckling av tandvården. 

Jokkmokks kommun har i dag inte heller några privata alternativ för tandvård. 

– Jag har den senaste tiden varit i kontakt med medborgare som har beskrivit olika exempel på vad som har drabbat dem. I ett fall tvingades en person åka 30 mil tur och retur till Boden för akut tandvård.

Kommunalrådet fortsätter:

– Folk har också upplevt att de har blivit direkt eller indirekt hänvisade till privat tandvård som enda lösningen, av Folktandvården. Det tycker jag är en smygprivatisering av Folktandvården i Norrbotten. 

– Även om det är väldigt svårt så måste man lösa problemet och premiera de som kan tänka sig att jobba som tandläkare i glesbygdskommunerna. Alternativet är annars att Jokkmokk står utan tandläkare och så kan det inte fungera i ett välfärdssamhälle.                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!