Under punkten valärenden rådde tystnad i salen. Ingen ville ta till orda.
- Jag har aldrig varit med om att det blivit så tyst och trögt. Om ingen säger något får jag föreslå en bordläggning, sade Eivor Auna.
inget avgörande
Så blev det. Inget avgörande i frågan om det kommande politiska styret, men känt är att socialdemokraterna har inlett en flirt med moderaterna.Moderaten Sune Hansson hade knappt fått en blund under natten.
- Telefonen har ringt i ett. Jag har bara sovit i två, tre timmar. De flesta moderater är negativa till att hjälpa sossarna i ett prekärt läge men det finns också de som tycker att vi ska hjälpa sossarna och ta ett samhällsansvar. Vi befinner oss i ett politiskt utsatt läge. Framförallt vore det bra om vi slapp käbblet och fick lugn och ro. Jag har inte tagit ställning, det får partiet avgöra, säger 78-årige Sune Hansson.
Britt Bernhardsson, s, har inget emot ett samarbete med moderaterna.
- Alla vill ju kommunens bästa . Jag tror ingen tjänar på politisk turbulens så här nära ett val. I Gällivare arbetar man på det här viset och ideologiskt tror jag inte det blir problem på lokal nivå.
?Alliansens plikt ta över?
Inom alliansen finns olika åsikter. Karin Vannar, samernas väl, tror att det är bra att avvakta.- Det är dumt att ta över nu, det är väldigt kort tid till valet och vi har så mycket valarbete. Med det vill jag inte säga att vi inte är beredda att ta över. Måste vi så måste vi, säger hon.
Men Bengt Lundquist, alternativet, tycker att det är alliansens plikt att ta över.
- Jag vill att demokratin ska ha sin gång och då blir det förändringar i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Det är Alliansens plikt att ta över oavsett hur nära valet det är. Det har ingen betydelse. I en demokrati handlar det om respekten för demokratin.
Lundquist tror inte på ett framtida samarbete mellan socialdemokrater och moderater.
- Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag tror inte moderaterna stödjer socialdemokraterna, inte ett ögonblick.
positiva siffror
Ekonomichefen Anders Nygård redovisade det positiva ekonomiska resultatet för år 2005. Kommunen har 2,9 miljoner högre intäkter än kostnader. Befolkningsutvecklingen går däremot åt fel håll. Den lokala babyboomen från år 2004 har avstannat. 220 personer har flyttat in medan 241 personer har lämnat kommunen. Sjukfrånvaron har minskat från 45 dagar per anställd år 2004 till 38 dagar år 2005.- Sjukfrånvaron kostar pengar och mänskligt lidande. Det är positivt om den trenden håller i sig. Friskvården har gett resultat, säger Anders Nygård.
Ett medborgarförslag om en ny ridväg i samhället remitterades till ks för beredning.
Detaljplanen för kvarteret Bogård och Nomaden, avgjordes inte. Per-Jonas Parffa ville återremittera frågan till samhällsbyggarnämnden då han ansåg att arrendet var konstigt och turerna i ärendet märkliga. Efer en kort debatt med åtföljande votering blev det återremiss.
Laponiaporten i Porjus beviljades borgen för byggkreditiv om fem miljoner kronor.