Klubbat och klart – på tio minuter

Ingen kan anklaga politikerna i Jokkmokk för att inte vara effektiva. "Det var bara klubb, klubb, klubb", säger Henrik Blind (Mp) om rekordmötet.

EFFEKTIV. Stefan Andersson (S)-kommunalråd i Jokkmokk ser inga problem med korta fullmäktigemöten. "Vi är ålagda att göra det på ett effektivt sätt", säger han.

EFFEKTIV. Stefan Andersson (S)-kommunalråd i Jokkmokk ser inga problem med korta fullmäktigemöten. "Vi är ålagda att göra det på ett effektivt sätt", säger han.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-09-29 16:10

Fullmäktigemötet på måndagen hade totalt nio punkter på dagordningen och det tog max tio minuter att genomföra, inklusive uppropet av de 31 ledamöterna. Efteråt hölls också en avtackning av ordförande Bertil Fors.

– Själva ärendedelen gick snabbt, det var bara klubb, klubb, klubb. Det här var nog ett av de kortaste mötena under mina år i fullmäktige, säger Henrik Blind, 2:a vice ordförande i kommunfullmäktige.

"Någonstans måste det tas en massa beslut..."

Korta möten är dock inget nytt, det har hänt förr. Men Blind menar att det finns en risk att kommunens högst beslutande organ är på väg att urholkas.

– Den här mandatperioden har vi haft flera korta och snabba möten. Jag skulle vilja ha mer makt till fullmäktige och jag tror att den nya majoriteten, och vi som sitter valda, måste fundera igenom hur vi ska förändras fullmäktiges arbete. Någonstans måste det tas en massa beslut, men på en annan arena, säger han.

– Det känns lite grann som att man som folkvald i fullmäktige bara blir en del av ett beslutsmaskineri. Det finns mångra intressanta modeller man kan titta på, med utskott direkt i fullmäktige eller att demokratifrågorna ligger under fullmäktige istället för kommunstyrelsen, säger han.

Svårare att få insyn?

Folkpartisten Per-Olof Lindroth säger att korta fullmäktigemöten är "mer regel än undantag".

– Det var inga större grejer att diskutera. Man kan tycka att det är lite bortkastat med så korta möten, säger han.

– Men nog borde det finnas saker och ting att jobba med, säger Lindroth.

Ser du några problem med att det är så få ärenden på kf?

– Det blir svårare för allmänheten att få insyn i vad vi gör om inte ärendena kommer upp dit. Ju fler beslut som tas uppifrån desto svårare blir det att få folk att bli engagerade i politik, säger han.

Sittande kommunalrådet Stefan Andersson (S) säger att de följer delegationsordningen och att det blir så här ibland eftersom "det är ärenden som hanterats i nämnder och styrelser som inte är av fullmäktigekaraktär".

– Ibland är det ärenden som inte ska upp till kf, säger han.

"Svårt att argumentera mot sig själv"

Han pekar på att politikerna är eniga i många frågor.

– Om det inte finns någon delad mening, då blir det inga långa debatter. Det är svårt som majoritetspolitiker att gå upp och argumentera mot sig själv. I många beslut är vi faktiskt rätt eniga, säger han.

Kan man få upp fler ärenden till fullmäktige?

– Då måste man besluta om att ändra delegationsordningen och det är frågan vad det skulle få för påverkan på nämnder och styrelser, säger han.

Ser du några risker med att ha så korta fullmäktigemöten?

– Nej, egentligen inte. Jag ser inga risker med att tiden i sig ska vara avgörande. Hur lång tid mötet tar behöver inte vara synonymt med kvalitén. Det finns ingen anledning att ha flera timmar långa möten bara för att det ska bli roligare att vara politiker, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om