Kaos i Fjällträdgården – bävrar löper amok

Det är kaos i Fjällträdgården i Jokkmokk. Bäver har ställt till det fullständigt i den biologiska mångfalden. "Snart finns inga träd kvar här", säger trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg.

Bäver i bäcken som rinner genom Fjällträdgården Jokkmokk oroar trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg.

Bäver i bäcken som rinner genom Fjällträdgården Jokkmokk oroar trädgårdsmästaren Ingrid Hellberg.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2021-05-26 19:00

Ingrid Hellberg har precis inlett sitt elfte år som trädgårdsmästare för Fjällträdgården. Ett populärt besöksmål både för ortsbor och turister. Nu råder dock ett mindre kaos på platsen. En, eller flera, bävrar håller, helt enkelt, på att rensa stränderna på den bäck som rinner igenom trädgården från träd, fullväxta som mindre. Ingenting lämnas. Till och med broarna har det tuggats på.

– Det är två år sedan det började och det blir bara värre. Vi har snart inga träd kvar. Det är så ledsamt för de har skonats tidigare för att vara en naturlig del i den biologiska mångfalden. Jag vet inte vad vi ska göra. Det börjar se förskräckligt ut, säger Ingrid Hellberg när vi tar en promenad nedströms bäcken där det, i sanning, inte ser så muntert ut.

Fullväxta björkar och sälg ligger som ett plockepinn, mindre stamvuxet efter bäckkanten är borta och en bit nedströms har bävern samlat ihop till två rejäla boställen. Här har bäcken också dämts upp vilket gör att förstärkningar som är gjorda uppströms sannolikt kommer att förstöras.

– Det är otroligt hur mycket skada som bävern gjort sedan i våras. Det är som en kalavverkning eller, i alla fall, en rejäl gallring. Jag vill inte ha de så här men jag förstår att det problematiskt.

Göran Sjöberg, enhetschef på Ájtte, svensk fjäll och samemuseum, där Fjällträdgården är en del, är även han är bekymrad.

– Vi samtalade med Länsstyrelsen om detta i fjol men de tyckte inte att det skulle till några direkta åtgärder då. Vi har försökt stänga av bäcken med nät men det fungerar uppenbart inte. Det vi akut kommer att göra är att skydda de träd som är kvar med nät.

Tiden för skyddsjakt gick ut den 15 maj för att öppnas upp igen i höst. 

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Det kanske kan bli så. Visserligen är det lite trevligt med bäver i bäcken men det finns en gräns för allt. Det har gått för långt nu kan jag tycka men vi får se vad våra åtgärder med nätning ger för resultat. Det ser, för övrigt, ännu värre ut längre nedströms. Där är det ett fullständigt virrvarr av träd, konstaterar Göran Sjöberg.

Länsstyrelsen kan bevilja tillstånd för skyddsjakt utom ordinarie jakttid. De kan även ge tillstånd till rivning av dammar/boplatser men särskilda skäl ska även då föreligga. Som för att förhindra allvarlig skada på gröda, skog, fiske, vatten eller annan egendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!