"Kändes som man var på en hockeymatch"

Idrottsgalan i Jokkmokk drog nästan lika mycket som Norrbottens idrottsgala. "Vi behöver fler sådana här tillställningar", säger Katrin Bagge, Föreningsalliansen.

NÖJD. Katrin Bagge var en av arrangörerna bakom Idrottsgalan.

NÖJD. Katrin Bagge var en av arrangörerna bakom Idrottsgalan.

Foto: Bengt-Ake Persson

JOKKMOKK2014-11-10 18:06

Det var vid den stora Idrottsgalan i Luleå energi arena tidigare i år som Jokkmokks kommun fick ta emot priset som Årets idrottskommun. Det blev starten till tankarna på att uppmärksamma alla duktiga idrottare och uppmuntra föreningslivet på orten.

– Vi tänkte att de måste få känna att de är viktiga och att de blir sedda, säger Katrin Bagge.

Tillsammans med Kultur- och fritid samt ett stort antal sponsorer anordnades Jokkmokks egen idrottsgala i lördags. Det dukades upp till trerättersmiddag, prisutdelningar och underhållning i sporthallen. Kultur- och fritid fick in många nonimeringar till de sju priskategorierna inför galan.

En av dem som fick ta emot pris var Christer Högström, Jokkmokks styrkelyftsklubb. Han blev utsedd till Årets ledare. Han är bland annat ledare för de licensierade lyftarna som tävlar på nationell och internationell nivå. Själv har han varit en aktiv lyftare sedan 2003 och är även ordförande för Norra Norrlands styrkelyftsförbund.

Han rankar priset som Årets ledare väldigt högt.

– Det är helt underbart. Jag har tagit emot många priser i mina dagar men det här slår nog det mesta. Det var en rejäl klapp på axeln. Hela galan är väl en rejäl klapp på axeln för alla idrottsföreningar. Det kändes verkligen som att det var vår gala.

Finns det någon motsvarande gala i historien?

– Det här var helt unikt. Och klockrent. Jag har bara hört hyperpositiva kommentarer från alla. Det brukar vara alltid någon som klagar men det var bara en riktigt härligt skön kväll. Det vrålades och tjoade när nomineringarna presenterades och när priserna delades ut kunde man tro att man var på en hockeymatch.

Det känns som ert år, i år. Klubben firar ju 20 år också?

– Vi har haft föreläsningar och jippon på gymmet. Ja, det har varit ett händelsrikt år.

Jokkmokks styrkelyftsklubb är den största föreningen i Jokkmokk med sina 1 000 medlemmar av hela kommunens drygt 5 000 invånare.

– Det är nästan det som är det lite märkliga. Vi ligger och pendlar på tusen medlemmar plus minus 100 personer. Det är nog flera faktorer som gör det, bland annat tillgängligheten. Du kan komma åt och motionera året om sju dagar i veckan. Det är aldrig stängt, inte ens på julafton. Och så satsar på våra motionärer. För första gången är det fler kvinnliga medlemmar än män, 52 procent kvinnor och 48 procent män. Och så är vi humana i priserna, säger Christer Högström.

Bilder från arrangemanget delades friskt i sociala medier under helgen. Och Katrin Bagge kan bara summera det som en succé.

– Det var något så fantastiskt! De allra flesta sade att vi kan inte tro att vi är i Jokkmokk, hon.

300 personer deltog vid trerättersmiddagen som bestod av varmrökt röding, helstekt älgfilé och vit chokladpanacotta med sockermarinerade hjortron.

– Det var väldigt flott. Det var som på riktigt på något vis. Det är ju svårt att förvänta sig att idrottshallen ska kunna göras om till en galatillställning. Men det finns ingen annan lokal i Jokkmokk som tar in så mycket folk, säger Bagge.

Idrottsgalan hade tillstånd för 400 personer – vilket är lika många som Norrbottens idrottsgala tar in.

FAKTA/De här fick pris:

Årets idrottare med funktionshinder: Ellen Uusitalo

Årets kvinnliga idrottare: Anna Rimpi

Årets manliga idrottare: Robin Welander

Årets ledare/tränare: Christer Högström

Årets Lag: Polcirkelgymnasterna

Årets Förening: Jokkmokks Motorsällskap

Årets Eldsjäl: Tommy Sundgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om