"Kan inte tänka mig att det bara gäller LKAB"

Sven Otto Littorin är nytillträdd styrelseordförande i Beowulf Mining. Han ser positivt på statsministerns uttalande om effektivare tillståndsprocesser gällande gruvindustrin.

Sven Otto Littorin är nytillträdd styrelseordförande i omtvistade Beowulf Mining.

Sven Otto Littorin är nytillträdd styrelseordförande i omtvistade Beowulf Mining.

Foto:

Jokkmokk2020-11-25 19:15

Det var i samband med att LKAB presenterade sin miljardomfattande satsning på omställning för framtiden som statsminister Stefan Löfven lovade snabbare svar i frågor om tillstånd för gruvbrytning och elnät.
"Starka initiativ ska inte falla på att det tar för lång tid", konstaterade statsministern bland annat.
Uttalandet har väckt blandade känslor. Hatten av hos förespråkarna för en ökad gruvdrift i Sverige, tummen ner från motståndarna till ytterligare exploatering.

Sven Otto Littorin är ny styrelseordförande i omtalade Beowulf Mining som sedan snart 10 år väntar på regeringens tillstånd att öppna gruva i Kallak utanför Jokkmokk. Han ser positivt på Löfvens uttalande och menar att detta självklart måste gälla hela gruvnäringen, inte enbart LKAB.

– De långa beslutsprocesserna bygger in en stor osäkerhet både hos oss som företag men även hos befolkningen, exempelvis, i Jokkmokk och dess politiker. Det är inte alls bra för utvecklingen, därför ser jag statsministerns uttalande som ett gott besked även om det är svårt att säga vad det leder till.

Regeringen har precis vänt sig till Unesco för klargöranden i Kallakfrågan. Hur ser du på det?

– Det handlar ju om värdsarvet Laponia och vår närhet dit. Vi har själva sänt in en rapport tidigare som vi kommer att uppdatera. Jag ser även detta som positivt. Det är bra att detta reds ut även om jag kan tycka att frågan från regeringshåll kunde ha kommit för tre-fyra år sedan. 

Kallakprojektet är, och har varit, en konflikthärd med hårda protester, inte minst från berörda samebyar i området..?

– Jag är full av förståelse för att det väcker starka känslor och oro. Samtidigt kan inte vi välja var malmen ligger. Till slut är frågan om vi ska bryta ren malm i Sverige eller importera "skitig malm". Då har vi sämre kontroll och arbetstillfällen försvinner, säger Sven Otto Littorin och fortsätter:

– Gigantiska LKAB ska ställa om sin åldriga teknik, vilket tar lång tid. Vi är ett litet bolag som kan göra allt rätt från början. Det är intressant och frågan är politiskt laddad. Men jag gillar utmaningar och jag skulle, helst av allt, vilja göra Jokkmokk till nationellt centrum för hållbar och kompetensutvecklande gruvnäring i samverkan med, bland andra, Luleå tekniska universitet. Det skulle betyda mycket för kommunen och skapa långsiktiga arbetstillfällen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!