Kampen om gammelskogen – "Noll träd får fällas här"

Sex miljöorganisationer och 11 000 namnunderskrifter kräver att fjällnära skogen Karatj-Råvvåive ska bli naturreservat. Men markägaren vill istället se en eko-park. "Ett skydd där man få avverka skog är inget skydd alls", säger Lars-Ture Lindholm, Naturskyddsföreningen.

Halva fjäll- och gammelskogsområdet Karatj-Råvvåive blev nyligen ett naturreservat, men Jokkmokks allmänning ville inte släppa den andra halvan. Flera naturskyddsföreningar och 11 000 namnunderskrifter ber markägaren att tänka om.

Halva fjäll- och gammelskogsområdet Karatj-Råvvåive blev nyligen ett naturreservat, men Jokkmokks allmänning ville inte släppa den andra halvan. Flera naturskyddsföreningar och 11 000 namnunderskrifter ber markägaren att tänka om.

Foto: Mose Agestam

Jokkmokk2021-06-30 06:00

Den fjällnära gammelskogen Karatj-Råvvåive har varit omskriven och omdebatterad de senaste åren. Då har det främst handlat om den norra halvan av området vars 7 000 hektar blev till ett naturreservat 2019 efter att markägaren Jokkmokks allmänning köptes lös från ägandet.

Men den södra halvan av området på 6 000 hektar saknar ännu skydd och sex föreningar; Skydda Skogen, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk, Greenpeace, Fältbiologerna, BirdLife Sverige och Jordens Vänner, strider nu för att även denna del ska bli naturreservat. För att pressa på beslutsfattarna i Naturvårdsverket, Miljödepartementet och länsstyrelsen Norrbotten har de samlat ihop 11 300 namnunderskrifter. 

Lars-Ture Lindholm, Naturskyddsföreningen Jokkmokk, bor i närheten av området och han anser att det vore förödande om skogen avverkades och de höga naturvärdena skadades. En inventering har gjorts på området av länsstyrelsen 

– Noll träd får fällas här, punkt slut. Hela Sverige är en enda stor tall- och granplantage, det finns bara några få ur- och gammelskogar kvar. En liten klick återstår som har jättestor betydelse för många hotade arters överlevnad, säger han.

Precis som den norra delen tidigare gjorde, så ägs även den södra delen av Jokkmokks allmänning. Det var långa förhandlingar som till slut ledde till att allmänningen gick med på att släppa den norra halvan av Karatj-Råvvåive och naturreservatet bildades.

I utbyte fick allmänningen ersättningsmark av statligt ägda Svea skog till ett värde på 205 miljoner kronor. 

Men den södra halvan av Karatj-Råvvåive ville inte allmännigen släppa till naturreservat, trots erbjudanden, utan vill fortsätta äga marken och istället göra det till en så kallad eko-park. Förhandlingar pågår mellan Jokkmokks allmänning, Länsstyrelsen Norrbotten och Naturvårdsverket.

– En eko-park är skogsbolagens påhitt för att få det framstå som att naturen skyddas, men samtidigt så kan de avverka om de vill. Vad är det för skydd egentligen?, säger Lars-Ture Lindholm.

– Jag förstår verkligen inte varför de prompt vill behålla marken för det är inga lönsamma högavkastningsskogar det handlar om. Men det har istället ett enormt naturvärde som måste skyddas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!