Fortsatt kamp för liv i en död älv

Kampen för att få vatten i torrtfåran vid Letsi kraftstation går vidare. Nu står hoppet till en överprövning i högsta förvaltningsdomstolen.

Kurt Lundström startade kampen för miljöåtgärder i Luleåälvarna 2011.

Kurt Lundström startade kampen för miljöåtgärder i Luleåälvarna 2011.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2020-11-04 07:00

Det har sannerligen runnit mycket vatten under broarna sedan kampen för miljöåtgärder i Luleälvarna startade. Eller det har, rättare sagt, inte runnit något vatten alls nedström Letsi kraftstation sedan kraftverksdammen byggdes. Förutom då Vattenfall tvingats till spill.

När Kurt Lundström startade kampen mot statliga Vattenfall skriver vi 2011. Han satt som åhörare vid en hearing i Risksdagen med Vattendirektivet i centrum. Då pratades det om ökad elproduktion och miljöhänsyn och här nämndes Vuollerim som ett exempel där det, som det påstods, uppnått en symbios.

Detta gjorde Vuollerimbördige Kurt Lundström synnerligen upprörd, milt uttryckt, och här startade kampen mot de statliga vattenfallskvarnarna – en kamp som fortfarande pågår. I oktober besökte ordförande Kurt Lundström, dottern Siri och ett antal andra ur Luleå Älvdals Serviceorgan (LÄS) Porjus, Vuollerim och Jokkmokk samt Luleå där landshövdingen tog emot.

– Vi blev artigt emottagna och lovades en fortsatt dialog. Men några bestämda löften eller så blev det inte, men det hade vi nog inte förväntat oss direkt just nu, säger Siri Lundström.

Tidigare samtal med dåvarande landshövdingen P-O Eriksson gav ett visst hopp för gruppen eftersom det samtidigt fanns en konsensus i politiken i Jokkmokks kommun att aktivt arbeta offensivt med frågan för ökad miljöhänsyn och återställande av vissa delar av de uppdämda älvsträckorna. Här är Letsi den tydligaste symbolbilden med 17 kilometer torrlagd älvfåra.

– Skulle Vattenfall släppa vatten skulle biotoperna i älven återställas och laxen återvända. Vi skulle få ett sammanhängande ekosystem på 50 kilometer. Men vi har svårt att få gehör. Vi hade "projekt Letsi" som en modell för framtiden. Vi har kalkyler på ett minikraftverk som skulle leda vatten förbi dammen och dessutom ta vara på spillet när Vattenfall tvingas tappa. Men hittills har det vara stopp, Vattenfall hänvisar till regeringen, men nu har EU intresserat sig i frågan, fortsätter Siri Lundström.

Vattendirektivet, som är juridiskt bindande, ska förnyas för perioden 2021-2027 och enligt Älvräddarnas ordförande Christer Borg försöker Regeringen undvika EU:s deklarerade miljömål.

– Detta går i strid med de nationella EU-direktiven så vi tar frågan för överprövning till Högsta Förvaltningsdomstolen. Det kan vara så att regeringen inte följt lagen, konstaterar han.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!