Göran Färm har en mångårig karriär som socialdemokratisk politiker bakom sig, han har varit kommunalråd i Norrköping på 1990-talet och Europaparlamentariker för Socialdemokraterna i två omgångar; 1999-2004 och 2007-2014. Nu tar han över ordförandeklubban i prospekteringsbolaget Beowulf Mining från Bevan Metcalf som går i pension.
– Jag har sedan några år tillbaka varit rådgivare åt Beowulf Mining. Jag har hjälpt dem att hitta rätt i svenska samhället och i kontakten med myndigheter, så företaget är inte alldeles nytt för mig. Nu vill man att företaget ska bli mera svenskt, majoriteten är svenska ägare. När det nu börjar närma sig vill man sätta en mer svensk prägel på företaget. Då tycker man att jag ska ta klivet över från konsult till styrelseordförande, förklarar Göran Färm sitt nyvunna styrelseuppdrag.
Göran Färm medger att han inte har någon erfarenhet av gruvbranschen.
– Jag kan tillföra andra erfarenheter, jag vet en hel del om kommunal utveckling och som Europaparlamentariker har jag haft en del med regelverket runt gruvhantering att göra, men jag är inte på något sätt expert, säger Göran Färm.
Kallak-projektet i Jokkmokk är kontroversiellt, vad kan du tillföra?
– Vi har signalerat redan från första början att vi tror att det går att genomföra den här sortens projekt på ett sätt som är långsiktigt hållbart även för miljön och andra intressen. Vi vill försöka hitta en lösning som så litet som möjligt inkräktar på andra intressen, säger Göran Färm.
Vad tycker du om länsstyrelsens agerande?
– Vi har varit litet bekymrade att det tagit så lång tid. Vi är glada över att regeringen har gett en tydlig signal att nu ska länsstyrelsen reda ut det tillsammans med de andra myndigheterna.
Hur länge räcker pengarna i bolaget?
– Än så länge är det ingen fara. Ägarna tror på bolaget, det finns pengar som räcker ett bra tag till. Med en normal hantering, om vi får besked inom normal tidsrymd så räcker pengarna.
Ser ni gruvan i Kaunisvaara som en konkurrent?
– Nej, jag ser det inte som konkurrent. Det är bra om gruvnäringen får en uppsving i norra Sverige. Sen är det klart att på vissa punkter kan det tillfälligt skapa svårigheter, som rekrytering av arbetskraft.
Kallak har samma problem som Kaunisvaara hade, det finns ingen infrastruktur?
– Det måste ju göras en del, det pågår diskussioner med Inlandsbanan som vi kan använda till en del. Runt själva gruvprojektet måste man bygga vägar. Men vi har gjort så pass mycket studier att vi är övertygade att det är hanterbara och lösbara problem.