– Det kan öppna upp för fler småföretagare med liknande idéer om småskalig verksamhet i strandnära lägen. Turistnäringen har under de senaste åren ökat jättemycket i Jokkmokk, kommenterar Anna-Greta Kvickström (S), ordförande i samhällsbyggarnämnden.
Det har gått fem år sedan Emmelie Stuge ansökte om bygglov för en 54 kvadratmeter stor byggnad som skulle placeras Storholmens nordvästra strand. Ön ligger i sjön Saggat, bara några få kilometer söder om Kvikkjokk.
Planen var att starta ett företag som bland annat skulle erbjuda guidade kanot- eller kajakturer till fjällvandrare längs Kungsleden.
Byggnaden var tänkt att innehålla förråd för utrustning, men också kunna användas vid genomgångar eller servering av måltider. Enligt den ursprungliga planen skulle huset stå 25 meter från strandlinjen.
Samhällsbyggarnämnden vid Jokkmokks kommun ställde sig bakom förslaget. Vid nämndssammanträdet den 18 mars 2015 sade kommunen ja till ett nybygge på ön Storholmen.
Det är dock länsstyrelsen som har huvudansvaret för statens kontroll att strandskyddet efterlevs i Sverige. Länsstyrelsen ställde sig kritisk till turistverksamhet på Storholmen och anser att det natursköna området inte var lämpligt för strandnära bebyggelse.
Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen som också valde att neka dispens med bland annat argumentet att stranden på Storholmen är alltför svårtillgänglig för den planerade kanotturismen.
Trots att Emmelie Stuge var på nära att ge upp överklagades domslutet till Mark- och miljööverdomstolen. Och den här gången gick det bättre.
På onsdagen fick Jokkmokks kommun rätt. Mark- och miljööverdomstolen anser att platsen är förenlig med en småskalig turism som bedöms ha en liten inverkan på djur- och friluftslivet i området.
– Domen stämmer helt med våra egna intentioner. Vi har pekat ut det som ett utvecklingsområde för landsbygdsutveckling i mindre skala, säger socialdemokraten Anna-Greta Kvickström, som är ordförande i samhällsbyggarnämnden.
Hon betonar att frågan är principiellt viktig för Jokkmokks kommun som hävdar sin rätt till att välja ut geografiska områden som kan vara utvecklingsbara.
– Med sin småskalighet är det här projektet helt rätt för området. De kommer aldrig kunna ta emot stora besöksgrupper och skadorna på naturen blir därför små, hävdar Anna-Greta Kvickström.
Domen i Mark- och miljööverdomstolen går inte att överklaga och kan därför bli ett prejudicerande fall.