Jokkmokksföretaget köptes upp – är nu del av stor konkurshärva

Koncernen Motala verkstad group (MVG) som omsätter 400 miljoner kronor har försatts i konkurs med stora skatteskulder. Ett av bolagen heter Blue Future Jokkmokk, som tidigare gick under namnet Olsson i Jokkmokk.

Skuldberget till Skatteverket blev för stort så den anrika industrikoncernen MVG gick i konkurs. Däribland ett företag från Jokkmokk.

Skuldberget till Skatteverket blev för stort så den anrika industrikoncernen MVG gick i konkurs. Däribland ett företag från Jokkmokk.

Foto: Motala verkstad group / Advokatfirman Lindahls

Jokkmokk2024-10-11 17:00

Ungefär 150 anställda i Sverige berördes när den anrika koncernen Motala verkstad group (MVG) försattes i konkurs i september tidigare i år. Industrikoncernen med anor från 1822 vars kärnverksamhet var produktion och service inom fartygsframdrift och vattenkraft omsatte 400 miljoner kronor.

Koncernen inkluderar även en verksamhet i Jokkmokk som förvärvades 2019.

Koncern-vd Marcus Sandling har enbart kommenterat konkursen via mejl till tidningen Corren.

"MVG har haft engagerade ägare och finansiärer som bidragit med mycket resurser under åren. Bolaget har under den tiden utvecklats, men tyvärr har kassaflödena inte utvecklats tillräckligt väl för att bolaget skall orka med amorteringar på den skatteskuld som uppkom under pandemin", skriver han och hänvisar i övrigt till konkursförvaltaren.

Robert Asplund från advokatbyrån Lindahl har uppdraget som konkursförvaltare.

– Det sista året hade man börjat komma till rätsida med lönsamheten i flera bolag, men det var en väldigt tung ryggsäck sedan tidigare bestående av skatteanstånd. Det i samband med en del andra skulder så orkade inte verksamheten inte längre. Vi ser att de jobbat hårt och att siffrorna har påverkats positivt. Men det var för sent. Nu fanns inte viljan hos ägaren att fortsätta tillskjuta mer pengar och då togs beslutet om konkurs, säger han.

Skuldberget till Skatteverket hade vuxit sig till omkring 50-60 miljoner kronor. Till leverantörer och anställda fanns det också ganska stora skulder enligt konkursförvaltaren, men han vågar inte uttala sig exakt om exakta summor. Skatteskulden är iallafall störst.

– Konkursen rör många bolag, men i grunden finns det fyra verksamheter. Dessa ser ut att kunna fortsätta då vi håller på att slutföra en affär med en ny ägare, säger Robert Asplund.

Däremot verkar det inte bli någon fortsättning för Blue Future Jokkmokk som tidigare hette Olsson i Jokkmokk AB innan det köptes upp 2019. Bolaget var omsatte då 5-6 miljoner kronor och tanken var att expandera för att kunna ta sig an större projekt, men pandemin kom och det blev istället tvärtom.

– Vid konkursen hade Jokkmokk inga arbetstillfällen kvar, det var bara ett tomt bolag, säger Robert Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!