Jokkmokks närhet till Gällivare oroar

Jokkmokk har varit förskonat från samhällssmitta. Men, den ökade smittspridningen i Gällivare gör att oron har ökat igen.

I Jokkmokk har man hitintills varit förskonad från samhällssmitta

I Jokkmokk har man hitintills varit förskonad från samhällssmitta

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokk2020-06-22 17:15

I Jokkmokk har man än så länge klarat sig undan någon mer omfattande samhällsspridning av covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Exakt hur många det kan röra sig om är svårt att få fram uppgifter om. Det behöver finnas fler än 15 fall i en kommun för att siffrorna ska synas i statistiken. För Jokkmokks del är siffran noll vilket därför kan tolkas som att det finns mellan noll och 15 testade och konstaterat sjuka i covid-19. 

Men trots de låga siffrorna och det faktum att Jokkmokk lyckats hålla äldreboendet fritt från smitta finns även här en oro över utvecklingen, inte minst med tanke på närheten till Gällivare där antalet smittade per 1 000 invånare just nu är högre riksgenomsnittet.

I Jokkmokk finns en hel del arbetskraft som pendlar till Gällivare och Vitåfors där 60 personer med symptom testades och där omkring hälften konstaterades sjuka under vecka 24.

– Gällivare ligger nära och många jobbar i gruvan så självklart finns en oro, säger kommunchefen Monica Lundqvist.

Enligt siffror från LKAB rör det sig om knappt 100 personer som har en adress utanför Gällivare kommun och som jobbar åt bolaget i Vitåfors.18 av dem har en adress i Jokkmokks kommun.

Från regionens sida finns ingen särskild spårning av arbetspendlare från länet till Gällivare i förebyggande syfte eller för arbetspendling generellt.

– Vi smittspårar kring alla fall som upptäcks i länet och då framgår det var de jobbar, säger Anders Nystedt.

Anders Nystedt har heller inga tankar på att införa några restriktioner för arbetspendling.

– Arbetskraftspendling är okej, givet att pendlarna följer regler om social/fysisk distansering, handhygien och att hålla sig hemma om man har symtom.

I Jokkmokk kommer man under veckan ha ett möte i krisledningsnämnden inför sommaren. Ledningen kommer också att vara beredskap även under semestrarna. 

– Vi är medvetna om att det kan sprida sig, säger Monica Lundkvist.

Från LKAB:s sida ser man nu över andra åtgärder kring personalbehov och pusslar för att få verksamheten att gå ihop genom en minimibemanning på plats. Allt för att exponera de som måste vara på plats så lite som möjligt för riskerna.

– Vi har så fort vi fått en smittspridning bland vår egen personal jobbat med att isolera just den lokala smittan och vi har börjat se positiva resultat, säger Kajsa Lindmark, LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!