Jokkmokks marknad: Vantar av stickad historia

Vantar kan berätta en historia. Det menar etnologen Erika Nordvall Falck som ända sedan tonåren samlat på stickade vantar.

Foto: Viktoria Berglund

Jokkmokk2016-01-29 07:00

Intresset för stickade vantar väcktes redan som barn.

– Jag började handarbeta i småskolan och tyckte om att hålla på med tyger och garn. Min mormor som var hemsömmerska fick fina provböcker med små tyger i som jag tyckte om att hålla på med. När jag började i småskolan så började jag att sticka. Som tonåring i början på 70-talet började jag uppmärksamma folk som gick omkring med stickade vantar i fina mönster.

Erika Nordvall Falck började rita av mönster som hon såg och samlade dem i ett ritblock.

– Mitt samlade fortsatte och så småningom utbildade jag mig till etnolog, med folklivsforskning som huvudämne. Under studietiden hade jag stickning i Norrbotten som specialintresse och skrev en av mina uppsatser om det. Parallellt så fortsatte jag att samla vantar och stickade även en hel del själv. Mitt samlande blev en kombination av en teori och praktiskt handarbete, berättar hon.

I 16 års-åldern uppmärksammade Erika Nordvall Falcks pappa hennes intresse och tog med henne till hans kusin Teres Torgrim.

– Hon hade samlat gamla mönster då hon jobbade som nomadskollärarinna i Jukkasjärvi. Bland annat hade hon kopierat två par vantar som hittades i samband med att man renoverade Jukkasjärvi kyrka på 40-talet då man öppnade gravar. Hennes samlade mönster visas också upp nu.

Intresset har vuxit sig till en stor samling som fram tills nu inte visats offentligt, till marknaden invigs samlingen på Ájtte museum, där Erika tidigare arbetat.

– Utställningen kommer senare även att visas upp ibland annat i Kiruna och i Gällivare. I utställningen visas över 100 unika mönster från områdena kring Jukkasjärvi-Kiruna och Jokkmokk men jag har vantar även från andra delar, som jag inte mäktat med att ta med denna gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om