Jokkmokks kommun är en av de kommuner som drabbas när den nya lagen träder i kraft. En dryg handfull anställda inom vård och omsorg kommer att mista sina jobb och riskera utvisning eftersom de inte når upp till den då lagstadgade lönen på 27 300 kronor. Beslutet har väckt starka reaktioner via signaler från fler förtvivlade kommuner runt om i Sverige som tappar arbetskraft.
Jokkmokks kommun valde att sätta ner foten under kommunfullmäktige häromdagen och antog då en skrivelse initierad av kommunalrådet Roland Boman (Framtid i Jokkmokk) vars innehåll kräver en annan lösning på det uppkomna problemet.
– Vi tror att det är bra att höja lönekravet från dagens 13 000 kronor, vilket är en orimligt låg lön. Men vi vill att lönesättningen ska kopplas till varje löneområdes kollektivavtal. Detta ger också en klar koppling till den svenska modellen där parterna har ansvar för löneförhandlingarna, säger Roland Boman.
Jokkmokks kommun skickar nu ett krav och en uppmaning till regeringen samt övriga riksdagspartier att ändra beslutet.
– Det här handlar inte om illegal arbetskraft. Det handlar om medarbetare som arbetar inom gällande kollektivavtals ramar, betalar skatt och är integrerade i samhället. Vår modell skulle minimera det kaos vi nu ser framför oss för både arbetstagare och arbetsgivare, konstaterar Boman.
SD och M reserverade sig mot beslutet.