Jokkmokks gamla gruvor

Denna vecka kommer arkeologer och forskare att undersöka gamla gruvlämningar i Jokkmokks fjällvärld. Vid silvergruvan Silpatjåkkå i Padjelanta ska gruppen granska lämningar av boningshus från 1660-talet.

Fotograf: MARTIN ANDERSSON

Fotograf: MARTIN ANDERSSON

Foto:

Jokkmokk2006-07-25 00:00
I veckan kommer forskare och arkeologer upp till Jokkmokk för att undersöka de gamla gruvlämningarna i Jokkmokks fjällvärld. I Sarek och Padjelantas nationalparker finns gamla silver och järnmalmsgruvor från 1600-talet. Årets etapp kommer att fokusera på områdena kring Lanjektjåkkå i Sarek och Festajaure i Padjelanta. Vid silvergruvan Silpatjåkkå ska gruppen granska lämningar av boningshus från 1660-talet. Helt unika undersökningar, säger projektledare Tim Senften.

- Det är oerhört spännande och väldigt unikt att kunna få den här bilden av bruksanläggningarna i fjällen. Grunderna är från 1660-talet och här bröts silver fram till år 1702. Omkring 500 kilo silver blev utvunnet under 30 år. Man vet ej hur djupt de gick eftersom andra entreprenörer grävt i samma hål på 1700- och 1800-talet. De använde sig av hackor, spadar och svartkrut, säger Tim Senften.

Silver bröts vintertid

Det finns många intressanta frågor för forskningen. Hur bostäderna var konstruerade, vilken typ av timring användes? Hur levde gruvknektarna? Vad åt de? Hade de någon hushållerska? Hur var de klädda? Vad gjorde de på den lilla fritid de hade efter kanske 12-15 timmaras hårt arbete i gruvorna. Alla frågor kan naturligtvis inte besvaras nu, men i framtiden hoppas projektledaren att en utgrävning ska ske i området.

vinterjobb

-Bruksknektarna jobbade med silvergruvorna vintertid. Om sommaren var gruvhålen fyllda med vatten. De bodde där uppe och hade en huvudbyggnad, ett kolhus och bastu. Sådana saker vet vi men hur det såg ut mera i detalj det vet vi inte
i dag, säger Senften.

Kenneth Awebro vid Luleå universitet är vetenskaplig ledare för projektet. Han har författat boken Luleå Silververk som beskriver det norrländska silververkets historia. Arkeologerna Lennart Klang, Luleå och Ola Nilsson, Stockholm, deltar också i undersökningen som omfattar fyra intensiva dagar.

Projektet sker i samverkan med Södertörns högskola, Àjtte svenskt fjäll och samemuseum, Stockholms universitet, Jernkontoret, Sparbanken nord och utbildningsföretaget Laplandica.

ruotevare

Sedan år 1993 har ett projektarbete ?Jokkmokks gamla gruvor?, pågått för att dokumentera och inventera kända och hittills okända gruvor, gruvföretag, tillfälliga bosättningar och annat som har anknytning till detta område. Ett exempel på ett gruvområde som projektet har karterat och undersökt är berget Ruotevare, söder om Jokkmokk. Ruotoevare är Norrbottens allra första järnmalmsbrytning och uppstod år 1638.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om