– Förutom att en gruva, även med regeringens så kallade villkor, allvarligt försvårar renskötsel för Jåhkågasska Tjiellde och Sirges sameby för all framtid så är vi mycket oroade över den miljöpåverkan en gruva på platsen skulle ge. Något regeringen helt valt att bortse från i sin prövning av ärendet, säger Lotta Silfver, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
Det aktuella pm-et har även skickats till regeringskansliet och Naturskyddsföreningen pekar här på en rad punkter som regeringen ska ha missat i Karl-Petter Thorwaldssons föredragning.
– De valde att bortse från urfolket samernas grundlagsskyddade rättigheter och de tog inte heller hänsyn till en gruvas negativa miljökonsekvenser. Tvärtemot vad näringsministern påstod finns det dessutom höga naturvärden i området, konstaterar Lotta Silfver.
Naturskyddsföreningen menar vidare att miljöpåverkan sträcker sig betydligt utanför det specifika gruvområdet inte minst när det kommer till infrastruktur och transporter. De ifrågasätter också regeringens argument att järnmalm från Kallak behövs för den gröna omställningen.
– En verkligt grön omställning utgår från att minska behovet av jungfruliga mineraler istället för att bygga fler miljöskadliga gruvor. Flertalet av besökare kommer inte för att se kalhyggen, tallplantager eller dagbrott. De kommer för att njuta av stillhet och av friska skogar med fungerande ekosystem. Det är Jokkmokks framtid.